Χρηστικά

Τσάντες πολλαπλών χρήσεων και οικιακά καροτσάκια σε νοικοκυριά 4 δήμων


Τσάντες πολλαπλών χρήσεων και τροχήλατων τσαντών οικιακής χρήσης σε νοικοκυριά τεσσάρων δήμων θα μοιραστούν από τον Φεβρουάριο, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εφαρμογής του μέτρου τιμολόγησης της πλαστικής σακούλας, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος για την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση αυτής.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως πρόκειται για δράση ανταποδοτικότητας των εισπράξεων από την τιμολόγηση της πλαστικής σακούλας, που εφαρμόζεται από πέρυσι, συμπληρώνοντας πως «είχαμε επισημάνει εξαρχής ότι το τέλος στην πλαστική σακούλα δεν επιβάλλεται για εισπρακτικούς λόγους, αλλά για την αποτροπή της χρήσης της. Στόχος ήταν τα χρήματα που θα εισπραχθούν (τρία λεπτά ανά σακούλα το 2018 και 7 λεπτά το 2019), να διατεθούν στους πολίτες, εν προκειμένω με τσάντες πολλαπλών χρήσεων, μέσω των ΟΤΑ».

Παράλληλα, ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο 9μηνο 2018 βεβαιώθηκαν έσοδα της τάξης των 15.506.584,29 ευρώ, στο έως τώρα διάστημα εφαρμογής του μέτρου, καταγράφηκε μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 80% στα μεγάλα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και κατά 60% στα υπόλοιπα. Υπενθύμισε ότι, χάριν του ν. 4496/2017 που καθιστά πλέον υποχρεωτική την εγγραφή των παραγωγών πλαστικών τσαντών μια χρήσης, με bar code, στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ), αναμένεται από τον Μάιο να προκύψουν και τα πρώτα στοιχεία για τον αριθμό διακίνησής τους.

«Από το Νοέμβριο του 2017, που εφαρμόστηκε ο νόμος έως σήμερα, εντάχθηκαν στο ΕΜΠΑ 1.192 παραγωγοί. Το σύνολο, πλέον, των εγγραφών είναι 5.044», δήλωσε.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι η στόχευση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η αναλογία 90 πλαστικών τσαντών μιας χρήσης ανά έτος για κάθε πολίτη μέσα στο 2019, ενώ η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται λίγο πάνω από τις 100.

«Αν δεν πετύχουμε την απόδοση που επιβάλλει η Ευρώπη, θα επανεξετάσουμε τα μέτρα. Το σίγουρο είναι ότι είναι απολύτως συμβατά με τη θαλάσσια στρατηγική για τη διαχείριση αποβλήτων και με τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία», κατέληξε ο ΑΝΥΠΕΝ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις