Οικονομία

Τσακλόγλου: 51 κυρώσεις του ΣΕΠΕ σε 6.259 επιχειρήσεις από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο


Στοιχεία για τους ελέγχους στους χώρους εργασίας παρουσίασε νωρίτερα, σήμερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου.

«Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει τη σημασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο της εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει θεσμική υποχρέωση να προστατέψει τα δικαιώματα αυτά και αυτό ακριβώς είναι που κάνει», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και υπογράμμισε ότι για τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, διενεργούνται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι συντονισμένα, από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, από τα όργανα των υγειονομικών υπηρεσιών των δήμων και των Περιφερειών, την Ελληνική Αστυνομία, τις λιμενικές Αρχές, αλλά και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας, πραγματοποίησαν από τις 11 Μαΐου του 2020 έως τις 18 Ιανουαρίου του 2021, συνολικά 345 ελέγχους σε επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας έναντι της διασποράς του κορονοϊού. Από το σύνολο αυτών των 345, σε όλη την Περιφέρεια της Βοιωτίας, οι 280 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στο δήμο Τανάγρας, δηλαδή βασικά στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας του ΣΕΠΕ, είχαν ελέγξει προληπτικά κατά το χρονικό διάστημα από 11 Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου 2020, συνολικά 6259 επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις. Σε συνέχεια των ελέγχων, επέβαλαν 51 διοικητικές κυρώσεις και μία δεκαπενθήμερη αναστολή λειτουργίας επιχείρησης, για διαπιστωθείσες παραβάσεις.

«Η σχετική νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια στηρίζεται κατά βάση στη νομική αρχή της ευθύνης του εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται να εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, που απασχολεί, σε όλες τις πτυχές της εργασίας», είπε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου και πρόσθεσε: «Χωρίς να αποποιούμαστε την ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να αντιληφθούμε συνολικά ως κοινωνία, ότι κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των επιχειρήσεων. Στις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, θα ήταν λάθος να παραγνωρίσουμε τον σημαντικότατο ρόλο της ατομικής ευθύνης, που, βεβαίως, δεν καταγράφεται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, αλλά αντανακλά το πνεύμα, τόσο του απλού, όσο και του συνταγματικού νομοθέτη εν μέσω πανδημίας, καταλαμβάνοντας όλους τους πολίτες, όλους τους εργοδότες και όλους τους εργαζόμενους. Προστατεύοντας τον εαυτό μας, προστατεύουμε και αλλήλους. Πολύ απλά, είναι αδύνατον να έχουμε έναν επιθεωρητή του ΣΕΠΕ σε κάθε επιχείρηση.

Για τον λόγο αυτό και ειδικά επειδή πλέον βρισκόμαστε - όπως ελπίζουμε - στη φάση αποκλιμάκωσης του δεύτερου κύματος και το σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, θα ήθελα να καλέσω, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, εργοδότες και εργαζόμενους να τηρήσουν τα μέτρα και τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, έτσι ώστε να μην χρειαστούν νέα, οριζόντια μέτρα, είτε τοπικού, είτε εθνικού χαρακτήρα».

Ο κ. Τσακλόγλου παρουσίασε τα στοιχεία κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Μουλκιώτη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τον covid 19 «μόνο ως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και όχι ως παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου, εξαιτίας του οποίου βέβαια έχουν χάσει και τη ζωή τους εργαζόμενοι και εργαζόμενες».

«Έχει εργαλειοποιηθεί η πανδημία για να υπάρχει και καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων», είπε ο κ. Μουλκιώτης που έθεσε ειδικότερα το ζήτημα της Βοιωτίας και της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων, ζήτησε συνεχείς ελέγχους για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων, δωρεάν μέσα προστασίας και μαζικά τεστ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις