Στο τέλος του έτους αναμένεται να οριστικοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Όπως εξήγησε, η καθυστέρηση κατάρτισης του Μεσοπροθέσμου για την περίοδο 2017-2020 συνδέεται με την ανοιχτή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και την υπόθεση του χρέους, κάτι που αναμένει και το ΔΝΤ.
"Δεν υπάρχει νέο συμπληρωματικό μνημόνιο. Ό,τι μέτρα είχαμε δεσμευτεί ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του Μαΐου... Το συμπληρωματικό το ψηφίσαμε με το πολυνομοσχέδιο στις 22 Μαΐου. Δεν αναμένονται νέα μέτρα" σημείωσε ο Ευ. Τσακαλώτος.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι «για το Μεσοπρόθεσμο υπάρχει συζήτηση τι πρωτογενή πλεονάσματα θα βάλουμε την περίοδο 2019 - 2020. Οι αριθμοί θα βγουν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για το χρέος. Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης πήραμε μια ενδιάμεση συμφωνία για το χρέος και τώρα συζητάμε τι αριθμούς θα βάλουμε . Το αν θα μπορούν αυτοί οι αριθμοί να αλλάξουν ανάλογα με το χρέος είναι σε διαπραγμάτευση. Έχει και σχέση με αυτό που είπε ο αρχηγός της ΝΔ και ο διοικητής της ΤτΕ με την ανάπτυξη και το 2% πλεονάσματα» για να προσθέσει «Τέλους του χρόνου θα ξέρουμε από το ΔΝΤ αν θα έχει καλυφθεί από τα μέτρα που πήραμε το Μάιο και αν θα πει ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να κάνουν και άλλες ρυθμίσεις για το χρέος. Αυτό είναι το άγχος του ΔΝΤ. Θέλει συγκεκριμένο πλαίσιο ώστε μετά το 2018 να βγούμε από το πρόγραμμα και να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας».
Επιπροσθέτως, ο ίδιος αναλύοντας την ευρωπαϊκή οδηγία που εισηγείται για ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία και η οποία αφορά ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα είπε ότι «είμαι μαρξιστής στα οικονομικά και συντηρητικός στα τραπεζικά».