Πολιτική

Τσακαλώτος «ντριπλάρει» Σόιμπλε με πρόταση για πλεονάσματα και φόρους


Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί συμβιβασμό ΔΝΤ-Ευρωπαίων «στην πλάτη» της Ελλάδας

Με μια... τενιστική κίνηση smash ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνει το μπαλάκι της διαπραγμάτευσης  στο γερμανικό «τερέν», προτείνοντας να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% από το 2019 και η Ελλάδα να αναλάβει δέσμευση ότι αυτή η διαφορά του 1% θα χρησιμοποιηθεί για ελάφρυνση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Η πρόταση διατυπώθηκε από το βήμα συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Απευθύνεται όμως προς τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος – αρνούμενος να συναινέσει σε ελάφρυνση χρέους - υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το δημόσιο χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι  για να επιτυγχάνονται επί σειρά ετών τα υψηλά πλεονάσματα που ζητούν οι δανειστές, θα χρειασθούν νέα μέτρα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λάβει, γιατί  θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση και σε επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών.

«Αφού κάποιες χώρες της Ευρώπης θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους αλλά πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, καταθέτουμε μια πρόταση», είπε ο υπουργός Οικονομικών: «Μειώστε μας τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών μετά το 2018 και εμείς δεσμευόμαστε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα κατευθύνεται μόνο σε μείωση φόρων και άλλες ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους».

 Προειδοποίηση

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί έναν συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο οποίος θα γίνει «στην πλάτη» της Ελλάδας, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων μετά το 2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Αναφερόμενος στο στόχο που καλείται να πιάσει η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι εκεί υπήρχε ένα κενό, λόγω του νέου προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θα εφαρμοστεί το 2017 και που έπρεπε να καλυφθεί.

Διευκρίνισε όμως ότι η απόσταση που μένει να καλυφθεί τώρα στις συζητήσεις με τους Θεσμούς, δεν ξεπερνά το 0,1% του ΑΕΠ.

Επανερχόμενος στην πρόταση του για μικρότερο πλεόνασμα έναντι μειώσεων φόρων-εισφορών, επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτυγχάνεται επί πολλά χρόνια τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Με την άποψη αυτή  συμφωνεί το ΔΝΤ, το οποίο θα ζητήσει επιπλέον μέτρα εάν στη νέα συμφωνία δεν υπάρχει  πρόβλεψη για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Ευρωπαϊκοί κανόνες στα εργασιακά

Ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε επίσης τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ για τη στάση τους στα εργασιακά. Επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει προσπάθειες και συμβιβασμούς για να "τα βρούν" με το ΔΝΤ, ώστε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ομως, όπως είπε, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εργασιακές ρυθμίσεις που είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. «Εχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες να διαπραγματεύονται με γνώμονα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να μη θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει μειωμένα δικαιώματα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο βασικός λόγος που έχουμε λαϊκίστικες δεξιές τάσεις στην Ευρώπη και φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρωζώνη, είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη, σηκώνουν μόνο περισσότερα βάρη στην κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομικών, υπερασπιζόμενος την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις