Πολιτική

«Τρύπια» η συμφωνία των Βρυξελλών: Ήρθαν 3.000 μετανάστες σε 2 ημέρες


Ελλάδα: Η χώρα των εγκλωβισμένων προσφύγων

Μόνο λίγες ημέρες έχουν περάσει από την ώρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία των Βρυξελλών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό και η Ελλάδα όχι μόνο παραμένει χώρα εγκλωβισμένων προσφύγων, αλλά καθημερινά δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά παράλια. Η Τουρκία σφυρίζει αδιάφορα και δε δείχνει διατιθεμένη να σταματήσει τις προσφυγικές ροές, παρά τις διαβεβαιώσεις που παρείχε στους Ευρωπαίους ηγέτες.  Οι δυσκολίες της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας άρχισαν να φαίνονται δύο ημέρες μετά την εφαρμογή της, ενώ δύσκολη την χαρακτήρισε και ο αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική Γιάννης Μουζάλας. 

Την ίδια ώρα,  οι μονομερείς ενέργειες των χωρών που έκλεισαν τον «βαλκανικό διάδρομο» επισφραγίστηκαν σιωπηρά, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι μέσω της πολύπλοκης και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συμφωνίας, η χώρα αναλαμβάνει το εξαιρετικά δύσκολο έργο να κάνει την διαλογή προσφύγων και μεταναστών. Την κατάσταση αποτυπώνει η ενημέρωση του Συντονιστικού: Επισήμως οι μετανάστες και πρόσφυγες εντός της χώρας ξεπέρασαν τους 50.000, στις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας 1662 νέες αφίξεις καταγράφηκαν στα νησιά του Αιγαίου, με τις περισσότερες στη Μυτιλήνη και την Χίο. Βλέποντας η Αθήνα ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία ζήτησε από τον ειδικό συντονιστή της ΕΕ για το προσφυγικό Μάαρτεν Φερβέι να παρέμβει προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όσοι περνούν τα ελληνικά σύνορα θα καταγραφούν στα hot spots και όσοι έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, η οποία εάν εγκριθεί θα υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει φιλοξενία μέχρι να βρεθεί χώρα η οποία θα δεχθεί τον αιτούντα άσυλο. 

Πειραιάς όπως λέμε Ειδομένη: Ξεπέρασαν τους 5000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

 
Σε μια μικρή Ειδομένη έχει μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά, όπου καθημερινά καταφτάνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα ελληνικά νησιά. Ο Πειραιάς έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό, με την κατάσταση να είναι ασφυκτική παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες  των οργανώσεων που βρίσκονται στο σημείο. 
 
Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχοταν σε 4750 άτομα, ενώ μαζί με τους 497 που αποβιβάστηκαν από το Νήσος Μύκονος έφθασαν τους 5247.
 
Στις 8:00 το πρωί έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 με 131 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.
 
Στο μεταξύ γίνεται προσπάθεια να αποχωρήσουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι ώστε να μεταφερθούν σε δομές με πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ενώ σε περίπου ένα μήνα θα τεθούν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα λόγω της εξόδου του Πάσχα.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ως και την Τετάρτη τουλάχιστον η κατάσταση θα είναι δύσκολη στο μεγάλο λιμάνι.
 

Τα ελληνικά νησιά θα μετατραπούν σε «Ellis islands»

Μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η οποία στην πράξη δικαιώνει τους φόβους όσους την χαρακτήρισαν από προβληματική έως ανέφικτη να εφαρμοστεί, Ευρωπαίος αξιωματούχος ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες, Μανώλη Σπινθουράκη:

«Δηλαδή, θέλετε να μετατρέψετε τα ελληνικά νησιά σε Ellis island χωρίς το άγαλμα της Ελευθερίας;».

«Ναι» ήταν η μονολεκτική και κυνική απάντηση του εν λόγω αξιωματούχου.

Ως γνωστόν, το νησί Ellis βρίσκεται δίπλα από το Μανχάταν και έχει συνδεθεί με τους μετανάστες. Από το 1892, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως κέντρο υποδοχής μεταναστών και συνέχισε μέχρι το 1954. Από εκεί πέρασαν 12.000.000 εκατομμύρια νεοαφιχθέντες στις ΗΠΑ μετανάστες οι οποίοι ανέμεναν στη νήσο Ελις να μάθουν αν θα πάρουν την πολυπόθητη βίζα για τις ΗΠΑ.

Μουζάλας: Τον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή το προσφυγικό. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανέβασαν τους τόνους για τη νέα συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά και για την παρουσία των Τούρκων αξιωματούχων στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική Γιάννης Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη θα έχει διαλυθεί μέσα στον επόμενο μήνα χωρίς την χρήση βίας, έδωσε στην Βουλή

Κατά την συζήτηση της σχετικής επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι η νέα συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι δύσκολη στην εφαρμογή της, ενώ δεσμεύτηκε πως εντός του επόμενου μήνα οι ντροπιαστικές εικόνες της Ειδομένης θα αποτελούν παρελθόν.

Επίσης, σε παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής απέφυγε να επαναλάβει τα περι «Νταχάου» για την Ειδομένη και μίλησε για «άτυπο κέντρο που φιλοξενεί 12.000 ανθρώπους».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ) υποστήριξε ότι η Ειδομένη και οι καταυλισμοί στον Πειραιά «αποτελούν σύμβολα της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης».

Αμφέβαλε για την αποτελεσματικότητα της νέας συμφωνίας ενώ ζήτησε τον κ. Μουζάλα να μην απευθύνει προς την ΝΔ εκκλήσεις για διατήρηση του προσφυγικού εκτός της αντιπολιτευτικής ατζέντας  αλλά προς «τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο». Πάντως, κανείς από την αντιπολίτευση δεν ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού λόγω της πρόσφατης υπόθεσης με το γλωσσικό του ολίσθημα κατά το οποίο αποκάλεσε τα Σκόπια «μακεδονία» ενώ και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος τοποθετήθηκε υπερ της παραμονής του κ. Μουζάλα στο υπουργείο διαφοροποιώντας την θέση του από αυτή του κ. Πάνου Καμμένου.

Μουζάλας: Τον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί 

Ο Γιάννης Μουζάλας δεσμεύτηκε για άμεση αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης στην Ειδομένη με μεταφορά των  προσφύγων σε κέντρα φιλοξενία. «Η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία μέσα στον επόμενο μήνα» είπε ο υπουργός και παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση απέφυγε να δημιουργήσει καταυλισμό στην περιοχή καθώς οι συνθήκες που θα διαμορφώνονταν θα ήταν ανάλογες με αυτές που υπάρχουν στο Καλαί της Γαλλίας.

«Αν κάναμε καμπ, τότε η Ειδομένη θα ήταν το νέο Καλαί» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα προκύψουν προβλήματα αν δεν βάλουμε τάξη στο χάος. Θα το φτιάξουμε όμως. Δίνουμε σχήμα στον χάρτη. Χτίζουμε 500- 1000 θέσεις φιλοξενίας την ημέρα. Μέχρι σήμερα έχουμε φτιάξει 36.000 θέσεις» είπε για να προσθέσει πως το μέτρο επιδότησης ενοικίων δεν έχει αποδώσει και πως μελετάται η αντικατάστασή του όπως επίσης και ότι θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα νομοθετική ρύθμιση για την συμμετοχή των ΟΤΑ στην διαχείριση των έργων υποδομής για το προσφυγικό.

Επίσης, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν κατάφερε να περιορίσει τις προσφυγικές ροές.  «Δεν θέλαμε να έρθει το ΝΑΤΟ. Έπρεπε να έρθει όταν έφτασε το πράγμα σε απροχώρητο σημείο. Έχει αποτέλεσμα το ΝΑΤΟ; Στο να μην έρχονται ροές δεν είχε αποτέλεσμα. Τι έκανε; Ότι το blame game κατά της Ελλάδας καταρρίφθηκε και το βάρος έπεσε στην Τουρκία» είπε για να προσθέσει αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία «Η πρόσφατη συμφωνία είναι καλή. Ζητώ την βοήθειά σας για την εφαρμογή της. Είναι πολύ δύσκολη συμφωνία για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Γνωρίζετε τα προβλήματα της κρατικής μηχανής. Είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να πετύχουμε».

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην χώρα και πως δεν έχει υπάρξει αύξηση της εγκληματικότητας και έντονα υγειονομικά προβλήματα γιατί υπάρχει έντονη παρουσία της ΕΛΑΣ και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις