Χρηστικά

«Τρύπα» στα οικονομικά του ΕΦΚΑ και από τις χαμηλές εισφορές


Το 90% των επαγγελματιών και των αγροτών επέλεξε να πληρώνει την χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά, εξέλιξη που τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ

Τεράστια τρύπα στα ταμεία του ΕΦΚΑ και κινδύνους για τη βιωσιμότητά του, δημιουργεί η επιλογή της χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας από το 90% των ασφαλισμένων επαγγελματιών.

Σε μια δύσκολη περίοδο, που οι δαπάνες του ΕΦΚΑ είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας καθώς και λόγω των αναδρομικών και των προκαταβολών συντάξεων που πρέπει να καταβάλει, ήρθε και η επιλογή της πληρωμής των χαμηλότερων εισφορών από τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών και των αγροτών, με αποτέλεσμα η εξέλιξη των οικονομικών του ΕΦΚΑ να αποτελεί εφιάλτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η επιλογή, σχεδόν από το σύνολο των επαγγελματιών, της πληρωμής χαμηλότερων εισφορών, αποτελεί ηχηρό καμπανάκι, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πηγή σταθερών εσόδων και όχι κάποια συγκυριακή, με συνέπεια να προκαλεί τεράστιο πρόβλημα για τον ΕΦΚΑ.

Επισημαίνεται ότι ήδη μόλις στο πρώτο δίμηνο του 2021, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ, παρουσιάζει μια «μαύρη τρύπα» ύψους 600 εκατ. ευρώ, λόγω των μειωμένων εισπράξεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, από το σύνολο των 1.287.000 επαγγελματιών ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, οι 1.257.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτααπασχολούμενοι και αγρότες επέλεξαν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση. Πρόκειται για ποσοστό της τάξης του 90%.

Για το 2020, το ποσοστό των μη μισθωτών που είχαν επιλέξει τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία ήταν στο 75%, που σημαίνει ότι φέτος, ένα επιπλέον ποσοστό, 15%, διάλεξε να πληρώνει τη χαμηλότερη εισφορά των 220  ευρώ και όχι κάποια υψηλότερη.

Αυτό αποδίδεται στην κρίση και στην αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία και η ηγεσία του ΕΦΚΑ, εύχεται να μην έχει μόνιμο χαρακτήρα, η επιλογή και πληρωμή της ελάχιστης εισφοράς από τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων του.

Ελάχιστη εισφορά, ελάχιστη σύνταξη 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατήργησε τον νόμο Κατρούγκαλου που προέβλεπε την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών αναλογικά με το ύψος του εισοδήματος για τους επαγγελματίες, όπως ισχύει για τους μισθωτούς και από το 2020, καθιερώθηκαν έξι+1 κατηγορίες εισφορών με ελεύθερη επιλογή για τους επαγγελματίες.

Η ελάχιστη εισφορά που προέβλεπε ο ν.4387/2016 ήταν 185 ευρώ, ενώ ο νέος νόμος αύξησε κατά 19% την ελάχιστη εισφορά η οποία διαμορφώθηκε στα 220 ευρώ. Οι κατηγορίες των νέων ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες είναι οι ακόλουθες:

 • 1η κατηγορία: 220 ευρώ. 
 • 2η κατηγορία : 262 ευρώ. 
 • 3η κατηγορία : 312 ευρώ. 
 • 4η κατηγορία: 373 ευρώ. 
 • 5η κατηγορία:  445 ευρώ. 
 • 6η κατηγορία: 576 ευρώ.

Ειδική εισφορά για τους νέους επαγγελματίες: 136 ευρώ.

Οι εισφορές των αγροτών

Οι εισφορές των αγροτών θα είναι έξι κατηγοριών, ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται:

 • σε 121 ευρώ
 • σε 144 ευρώ
 • σε 173 ευρώ
 • σε 207 ευρώ
 • σε 249 ευρώ
 • σε 324 ευρώ

Μια σημαντική παράμετρος είναι, πως οι επαγγελματίες που εντάσσονται στη χαμηλότερη κατηγορία των εισφορών, θα λάβουν σύνταξη ύψους 674 ευρώ, μετά 35 χρόνια ή 772 ευρώ, έπειτα από 40 έτη.

Πρόκειται σαφώς για χαμηλές συντάξεις, αλλά αν οι επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές, είναι ένα φυσικό επακόλουθο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα