Πολιτική

Τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ: Οι Σαμαρικοί πυροβολούν την κυβέρνηση 


Η τροπολογία (ψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής) με την οποία άλλαξαν τα απαιτούμενα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, προφανώς για να καλυφθεί η έλλειψη πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών από τον Π. Κοντολέοντος, αποτέλεσε την αφορμή για νέα επίθεση Σαμαρικών κατά της κυβέρνησης.

Άλλωστε, η σαμαρική πτέρυγα δεν είχε κρύψει την κατηγορηματική αντίθεσή της στον διορισμό του Π. Κοντολέοντος, έχοντας εξαρχής ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση. 

Η φωτογραφική τροπολογία πυροδότησε την κλιμάκωση των επιθέσεων, με την ιστοσελίδα Antinews.gr - απηχεί πάγια τις απόψεις του Α. Σαμαρά και του περιβάλλοντός του - να αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επιλογή, που έγινε με μη αξιοκρατικά κριτήρια και είναι παράνομη, αλλά και σε διάταξη η οποία συνιστά παρεκτροπή των αρχών του Κοινοβουλευτισμού.

Στο εν λόγω, χθεσινό (31/8) δημοσίευμα του Antinews, υπό τον τίτλο «O διορισμός του Διοικητή της Ε.Υ.Π. και η Κοινοβουλευτική αυθαιρεσία της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: 

«Η Νέα Δημοκρατία με την επιλογή του κ. Κοντολέων, ως Διοικητή της Ε.Υ.Π., παραβίασε όλα τα μέχρι τώρα Κοινοβουλευτικά ειωθότα, θυμίζοντας την αλαζονεία του προηγούμενου καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε χωρίς αιδώ νόμους αντισυνταγματικού περιεχομένου, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους δικούς του.

Με μια φωτογραφική διάταξη, με ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα, άλλαξε το νόμο για τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, του Διοικητού της Ε.Υ.Π., που σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, έπρεπε να είναι πτυχιούχος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο ημεδαπής σχολής ή ισοτίμου τίτλου της αλλοδαπής και να έχει επαγγελματική εμπειρία, προϋποθέσεις, που έπρεπε να συντρέχουν σωρευτικά και όχι διαζευκτικά και ψήφισε νόμο για την τοποθέτησή του ως προϋπόθεση των τυπικών και ουσιαστικών του προσόντων και τον διορισμό του, ότι πληροί αυτές τις προϋποθέσεις αν είναι κάτοχος πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο ημεδαπής σχολής ή ισοτίμου τίτλου της αλλοδαπής ή αν έχει τουλάχιστον δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, γεγονός που αποκλείει ως προϋπόθεση την ύπαρξη του πανεπιστημιακού πτυχίου για τον διορισμό, αφού αρκούσε και μόνο η προϋπόθεση της δεκαετούς επαγγελματικής εμπειρίας του για την υλοποίησή του.

Πρόκειται για πρωτοφανές Κοινοβουλευτικό ολίσθημα. Η Νέα Δημοκρατία δεν μας έχει συνηθίσει να μη σέβεται τους νόμους της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας και στο να ψηφίζει νόμους φωτογραφικού χαρακτήρα.

Οι αγορεύσεις των Κοινοβουλευτικών της εκπροσώπων για την ευαίσθητη θέση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. δεν μπορούν να πείσουν και τον πιο αδαή Έλληνα ψηφοφόρο και δεν αναιρούν την βαρύτητα του ολισθήματος. Η φωτογραφική αυτή διάταξη είναι μια παρεκτροπή των αρχών του Κοινοβουλευτισμού, γιατί βάλλει κατά της αρχής της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Μπορεί ο κ. Κοντολέων να ανακάλυψε το χρυσόμαλλο δέρας και να είναι περιζήτητος γι’ αυτήν την θέση ευθύνης, που του επιφύλαξε η τωρινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά η επιλογή του έγινε με μη αξιοκρατικά κριτήρια και είναι παράνομη.

Γι’ αυτό είναι έκθετη όλη η Νέα Δημοκρατία, που παραβίασε ιταμά τις αρχές του Κοινοβουλευτισμού, με την προκλητική αυτή τροπολογία της στο νόμο. Έτσι έκανε ασυνήθιστα κακή αρχή. Ας διορθώσει όσο πιο νωρίς μπορεί το σφάλμα της. Γιατί ενός κακού μύρια έπονται». 

ΚΥΡ

Διαβάστε επίσης