Οικονομία

Τροπολογία για τις δικαστικές διενέξεις κατασκευαστικών εταιριών στα δημόσια έργα


Με τροπολογία που κατατέθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο νόμου "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”  διευθετείται το ζήτημα προσφυγών που αφορούσε τις συμπράξεις μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών που διερεύνησε στο παρελθόν η Επιτροπή Ανταγωνισμού και καθυστερούσε τα δημόσια έργα.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, "η ως άνω διάταξη αποδείχτηκε ότι γεννά κενά και ασάφειες λόγω της ελλειπτικής της διατύπωσης αναφορικά με το ακριβές εύρος των κινήτρων τα οποία παρέχει στους διευθετήσαντες. Οι ασάφειες αυτές, αφενός καθιστούν μη ελκυστικούς τους θεσμούς της επιείκειας και της διευθέτησης, αφετέρου γεννούν αμφισβητήσεις και δικαστικές διενέξεις στο πλαίσιο διαγωνιστικών διαδικασιών για δημόσιες συμβάσεις ή συμβάσεις παραχώρησης”.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία δεν προκαλούνται δημοσιονομικές επιπτώσεις σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ούτε των προϋπολογισμών των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ωστόσο, αναμένεται να δημιουργηθούν σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη από την επανεκκίνηση μεγάλων δημόσιων έργων υποδομής, τα οποία παρέμεναν "παγιδευμένα” λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα