Πολιτική

«Τρώνε» τον Πιτσιλή από την ΑΑΔΕ!


Ξεκίνησε στην κυβέρνηση η μάχη του παρασκηνίου για τον διάδοχο, ο οποίος θα έχει πενταετή θητεία, μέχρι τον Ιανουάριο του 2025

Στην αντικατάσταση του Γιώργου Πιτσιλή από την ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, στις αρχές του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του Σin.

Στόχος είναι, στη θέση του επικεφαλής της φορολογικής Αρχής της χώρας, να τοποθετηθεί πρόσωπο προερχόμενο από τον πολιτικό χώρο της Ν.Δ. - ήδη έχει αρχίσει η μάχη του παρασκηνίου - το οποίο, θα έχει πενταετή θητεία, μέχρι το 2025.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί, ότι ο Γιώργος Πιτσιλής δεν προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή της ΑΑΔΕ, το 2016, μετά από δημόσιο διαγωνισμό.

Η αντικατάσταση του διοικητή της ΑΑΔΕ, θα γίνει τον Ιανουάριο με σχετικά «αναίμακτη» διαδικασία, καθώς δεν θα ανανεωθεί η θητεία του που λήγει τον πρώτο μήνα του 2020. Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη θέση του διοικητή της ΑΑΔΕ, όπως προβλέπει η διαδικασία, που ορίζει ο νόμος 4389/2016.

Αντικειμενικοί λόγοι για τη μη ανανέωση της θητείας του δεν υπάρχουν, καθώς η ΑΑΔΕ επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει, ενώ έχει προχωρήσει σε σημαντικές τομές στην ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμένων με την Εφορία.

Επίσης δρομολογεί τεράστια –για τα ελληνικά δεδομένα- πρότζεκτ, όπως είναι οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων, τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και η σύνδεση των ταμειακών μηχανιών με το taxisnet.

Το ιστορικό

Ο Γιώργος Πιτσιλής τοποθετήθηκε, μετά από διαγωνισμό, επικεφαλής της ανεξάρτητης φορολογικής Αρχής τον Ιανουάριο του 2016. Τότε η «Αρχή» ονομαζόταν Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, με τον ν. 4389/2016, η ΓΓΔΕ μετονομάστηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με ενίσχυση της ανεξαρτησίας της και του ρόλου του διοικητή της.

Ο κ. Πιτσιλής είχε αντικαταστήσει τότε την Αικατερίνη Σαββαϊδου, η οποία αναγκάστηκε σε παραίτηση, το 2015, λόγω εκκρεμοτήτων που υπήρχαν, πριν αναλάβει επικεφαλής της ΓΓΔΕ.

Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της φορολογικής Αρχής ήταν απαίτηση των δανειστών και μάλιστα καθυστερούσε να έρθει η τρόικα, μέχρι να υλοποιηθεί το νομικό πλαίσιο.

Η θητεία του Γιώργου Πιτσιλή, αρχικά στην ΓΓΔΕ ήταν διετής, από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018, καθότι το πλαίσιο λειτουργίας της ΓΓΔΕ προέβλεπε διετή θητεία για τον επικεφαλής.

Με την μετατροπή της ΓΓΔΕ σε ΑΑΔΕ, την 1η Ιανουαρίου 2017, παρέμεινε κανονικά στη θέση του ο κ. Πιτσιλής, ως επικεφαλής, πλέον, της ΑΑΔΕ. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2018, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προχώρησε στην ανανέωση της θητείας του Γιώργου Πιτσιλή, για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου του 2020.

Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του και θα προκηρύξει διαγωνισμό για την πλήρωση της θέσης, ενώ πληροφορίες του Σin αναφέρουν, ότι υπάρχει έτοιμη η διάδοχη κατάσταση.

Σημειώνεται πως η θητεία του νέου διοικητή της ΑΑΔΕ θα είναι πενταετής, που σημαίνει ότι όποιος τοποθετηθεί, θα έχει «κλειδωμένη» θητεία μέχρι το 2025, ενώ μπορεί να τερματιστεί νωρίτερα, μόνο σε περιπτώσεις που αποτύχει στην επίτευξη των στόχων ή κατηγορηθεί για διάφορα αδικήματα ή πολιτευτεί κ.λπ.

Η διαδικασία επιλογής

Η διαδικασία επιλογής ορίζεται από το άρθρο 15 του ν. 4389/2016, το οποίο αναφέρει:
«Διαδικασία επιλογής και διορισμός Διοικητή
1. Η επιλογή του Διοικητή γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτάται στο διαδίκτυο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 6 του ν. 3861/2010 (Α΄ 112), καθορίζεται η διαδικασία προκήρυξης του ανοικτού διαγωνισμού, η γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής της επόμενης παραγράφου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
2. Η επιλογή των Υποψηφίων γίνεται από την ανεξάρτητη Επιτροπή Επιλογής του άρθρου 10 του παρόντος νόμου.
3. Η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει κατάλογο των τεσσάρων (4) επικρατέστερων υποψηφίων, με βάση προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια, ο οποίος υποβάλλεται στο Συμβούλιο Διοίκησης. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τέσσερις (4), περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι στον εν λόγω κατάλογο. 
4. Το Συμβούλιο Διοίκησης κατατάσσει τους δύο (2) επικρατέστερους υποψηφίους με σειρά προτεραιότητας και υποβάλλει σχετική πρόταση στον Υπουργό Οικονομικών. Ο Υπουργός Οικονομικών επιλέγει τον Διοικητή, ο οποίος διορίζεται με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στην οποία αναφέρονται οι παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη για την επιλογή αυτή». 

Το βιογραφικό του Γ. Πιτσιλή

O Γιώργος Πιτσιλής γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1975.
Είναι  Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με επιστημονική ειδίκευση και σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε όλο το φάσμα του  Φορολογικού Δικαίου, Ελληνικού, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού.
Είναι απόφοιτος του Κλασσικού Λυκείου Αναβρύτων. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επίσης κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne (Paris I).
Μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ διαθέτει και γνώσεις Γερμανικών.
Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.

Διαβάστε επίσης