Αγορές

Τρομάζει τις αγορές η γεωπολιτική ένταση


Ένα καλό δείγμα για τις αρνητικές συνέπειες μιας συνεχιζόμενης γεωπολιτικής έντασης αποτέλεσε η σημερινή μέρα (Παρασκευή 10/8) στις αγορές καθώς η διένεξη Ουάσινγκτον - Άγκυρας σε όλα τα επίπεδα αποτέλεσε μια σοβαρή αφορμή. Σε δεύτερη μοίρα περνά προς ώρας η διένεξη ΗΠΑ - Κίνας για τους δασμούς και το παγκόσμιο εμπόριο και η -επίσης όχι αμελητέα- κόντρα με τη Μόσχα. Κατά τα λοιπά, εταιρικά και οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να δίνουν έξτρα στοιχεία σε επενδυτές - αναλυτές για την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,87%.

Ως εκ τούτου, από τα απόνερα της έντασης δεν γλίτωσε η Wall Street που κατάφερε τουλάχιστον ενδοσυνεδριακά να μειώσει τις απώλειες. Τελικά, ο Dow Jones έκλεισε πτωτικά κατά 0,77% στις 25,313 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq επίσης σε αρνητικό έδαφος (-0,67%) στις 7,839 μονάδες ενώ και ο S&P500 χαμηλότερα κατά 0,71% στις 2,833 μονάδες.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία είναι το γεγονός ότι η λίρα βρέθηκε να χάνει ως και 20% καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

Αρνητικές πρωταγωνίστριες στο εν λόγω "εύφλεκτο σκηνικό" και οι ευρωπαϊκές αγορές: Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,97% στις 7.667 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,99% στις 12.424 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,59% στις 5.414 μονάδες.

Σημειώνεται πως αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση στην γειτονική Τουρκία, μεταξύ άλλων. Τα παραπάνω στοιχεία έντασης έχουν δώσει ώθηση το τελευταίο διάστημα στο δολάριο έναντι των λοιπών νομισμάτων.

Σε άλλα νέα στις ΗΠΑ, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές στην ενέργεια και στα τρόφιμα, σημείωσε κέρδη 0,2%, όσα και τον Ιούνιο και τον Μάιο. Σε ετήσια βάση ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,4%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2008.

Ικανοποιητική άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου με το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου να κλείνει ανοδικά κατά 1,3% στα 67,63 δολ. το βαρέλι. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ωστόσο, η τιμή του «μαύρου χρυσού» διολίσθησε κατά 1,3% εξαιτίας της τόνωσης των αποθεμάτων εκ μέρους της Ρωσίας.

Η κίνηση της Μόσχας είχε ως αποτέλεσμα την άμβλυνση των ανησυχιών για την πετρελαϊκή επάρκεια, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο ιρανικό αργό. Από την άλλη πλευρά, οριακές ήταν οι απώλειες για τον χρυσό η τιμή του οποίου διαμορφώθηκε στα 1,219 δολ. η ουγγιά.

B.K

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα