Πολιτική

Τρίζουν τα θεμέλια της Ε.Ε


Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών. Σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν τη Σύνοδο στις 7 Μαρτίου

Σε επικίνδυνα μονοπάτια μπαίνει το "ευρωπαϊκό ιδεώδες" καθώς η προσφυγική κρίση εντείνεται και διάφορα κράτη-μέλη της Ένωσης επενδύουν στην εσωστρέφεια. Οι κλυδωνυσμοί στα θεμέλια της Ε.Ε είναι πλέον ισχυροί καθώς η μη εφαρμογή και "συμμόρφωση" στις αποφάσεις Συνόδου Κορυφής από χώρες που δεν ανήκουν στο ισχυρό γκρουπ της Γηραιάς Ηπείρου αντικατοπτρίζει το κλίμα που επικρατεί. Ο Ντόναλντ Τούσκ ανακοίνωσε και τυπικά Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου σημειώνοντας, μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση για το μέλλον της Ευρώπης, παρά μόνο η επένδυση στην Συνθήκη Σένγκεν και όχι η κατάρρευση της.

Αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, όπως έγινε γνωστό χθες ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ για τις τελευταίες εξελίξεις και την μη εφαρμογή των συμφωνιών. Παράλληλα, ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών. Από την άλλη πλευρά, επιβεβαίωσε πως θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της χώρας πριν τη Σύνοδο. Υπενθυμίζεται επίσης πως η Ουγγαρία προσανατολίζεται στην διεξαγωγή δημοψηφισμάτος για τις ποσοστώσεις στο προσφυγικό   Στο γνωστό μοτίβο δηλώσεών του, ο Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε την Τετάρτη ότι οι ποσοστώσεις θα ξανασχεδιάσουν τον εθνοτικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό χάρτη της Ουγγαρίας και της Ευρώπης. «Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο δημόσιο αίσθημα τώρα, πιστεύουμε ότι η εισαγωγή ποσοστώσεων στην μετεγκατάσταση μεταναστών χωρίς τη στήριξη των πολιτών ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χωρίς να προσδιορίσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Διαβάστε επίσης: Περίεργη τοποθέτηση του State Department για τη Σένγκεν

Μόλις χθες στη Διάσκεψη της Βιέννης με επικεφαλής την Αυστρία οι χώρες που διαφωνούν με την κεντρική γραμμή της Κομισιόν αποφάσισαν τη λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης

Ανάμεσα στα σημεία που επήλθε συμφωνία είναι η αποστολή αστυνομικών δυνάμεων σε μεθοριακές περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα λόγω της μεγάλης μεταναστευτικής ροής. Άλλο σημείο είναι η εναρμόνιση των κριτηρίων για την επανεισδοχή των προσφύγων και του τρόπου ταυτοποίησής τους. «Η τακτική ανοχής στη διέλευση των προσφύγων από τον πιο γρήγορο δρόμο προς την κεντρική Ευρώπη πρέπει να τελειώσει» όπως δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κούρτς.

Πρακτικά, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαική λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης.

O Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε από την πλευρά του, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαική λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται επίσης πως η Ουγγαρία προσανατολίζεται στην διεξαγωγή δημοψηφισμάτος για τις ποσοστώσεις στο προσφυγικό 

Την συνάντηση πολιτικών των αρχηγών πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου "κλείδωσε" χθές o Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως η Ελλάδα θα απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα από το βήμα της Βουλής. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα γίνουν δεκτά είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μια αποθήκη ψυχών.

Ανέφερε πως θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, ώστε να διαμορφωθεί κοινή θέση βάσει της οποίας η Ελλάδα θα ζητήσει υποχρεωτική εφαρμογή του relocation και resettlement από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Χαρακτήρισε τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη απογοητευτική τονίζοντας πως κάποιοι δεν κατανοούν, ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν. Επίσης οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν. Είναι ντροπή οι αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να ακυρώνονται από κάποιες παρασυνάξεις.

«Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες εάν δεν ισχύουν για όλους. Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να δώσουμε ανθρωπιά, ασφάλεια σε κυνηγημένους και ξεριζωμένους ανθρώπους. Αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να αποδεχθούμε την μετατροπή της χώρας μας σε μία μόνιμη αποθήκη ψυχών και την ίδια στιγμή να συνεχίζουμε στις Συνόδους Κορυφής σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Αυστρίας για παρασύνοδο είπε πως «έχει συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο και είναι ντροπή για την λειτουργία της Ευρώπης. Να αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής και αυτές να ακυρώνονται μετά από κάποιες παρασυνάξεις των επικεφαλής της αστυνομίας ορισμένων κρατών της Ε.Ε. και μη μελών. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι είναι απαράδεκτο από την πλευρά μιας χώρας με μεγάλη ιστορία στην ένωση, της Αυστρίας να συγκαλεί παρασυσκέψεις χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων χωρών».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις