Αγορές

Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ΕΕ βρίσκονται στο "μικροσκόπιο".

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται φτάσει το 7,5% τον Απρίλιο του 2022, από 7,4% το Μάρτιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (38,0%, έναντι 44,4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (6,4%, έναντι 5,0% τον Μάρτιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,8%, έναντι 3,4% τον Μάρτιο) και τις υπηρεσίες (3,3%, έναντι 2,7% τον Μάρτιο). Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4% τον Απρίλιο, από 8% το Μάρτιο. Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Απρίλιο, η Εσθονία (19%), η Λιθουανία (16,6%), η Λετονία (13,2%) και η Ολλανδία (11,2%). Ο χαμηλότερος πληθωρισμός σημειώνεται στη Μάλτα (4,9%), στη Γαλλία (5,4%), στη Φινλανδία (5,6%) και στην Ιταλία (6,6%).

Η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε την οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 5% σε ετήσια βάση από 4,7% στο προηγούμενο τρίμηνο. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν τριμηνιαία αύξηση 0,3%. Ανάπτυξη 0,3% προέβλεπε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που σημαίνει ότι, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία της Eurostat, ο πόλεμος και οι συνακόλουθες αυξήσεις των τιμών περιόρισαν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ιταλική οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου, καθώς συρρικνώθηκε 0,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ τον Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε ότι θα αναπτυσσόταν 0,3%. Στη Γερμανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση 0,2%, έναντι 0,4% που προέβλεπε η Κομισιόν, ενώ στη Γαλλία η ανάπτυξη ήταν μηδενική έναντι πρόβλεψης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

Το 7,4% θα αγγίξει ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο σε ετήσια βάση και σε εθνικό επίπεδο, ενώ τον Μάρτιο βρέθηκε στο 7,3%. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) τονίζει πως οι τιμές καταναλωτή θα ανέβουν κατά 0,8% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 35,3% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Παρόμοιο ποσοστό πληθωρισμού σημειώθηκε στη χώρα το φθινόπωρο του 1981. Οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν 8,5%. Σε εναρμονισμένη βάση, για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να ενισχυθεί κατά 7,8% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Ανάπτυξη 4% σε ετήσια βάση αυξήθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας και μόλις κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σε εποχικές και ημερολογιακές αυξήσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis σε προκαταρκτική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι τιμές εισαγωγής στη Γερμανία αυξήθηκαν ετησίως κατά 31,2% τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, σε μηνιαία βάση ενισχύθηκαν κατά 5,7%.

Στα ίδια επίπεδα έμεινε η γαλλική οικονομία στο α΄ τρίμηνο, με την εγχώρια ζήτηση να παραμένει ασθενής. Η στασιμότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, έρχεται μετά την ανάπτυξη 0,8% στο προηγούμενο τρίμηνο, όπως αναφέρει η Insee. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι η οικονομία θα έτρεχε  0,3% στο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε με 5,3% στο α΄ τρίμηνο.

Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν προβλήματα και στην ιταλική οικονομία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας, Istat, το πρώτο τρίμηνο του 2022 η οικονομική ανάπτυξη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021. Μετά από τέσσερις μήνες ανάπτυξης η οικονομία της χώρας σημειώνει κάμψη, γράφει το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Πιο αναλυτικά: ο αγροτικός τομέας συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά ο βιομηχανικός τομέας είναι στάσιμος, ενώ οι υπηρεσίες διέρχονται αρνητική φάση.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 450.39 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.74%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,803.05 μονάδες, με κέρδη 0.69%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,546.74 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.5%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,093.76 μονάδες, με άλμα 0.81%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,533.77 μονάδες, ενισχύθηκε 0.39%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,248 μονάδες, με άνοδο 0.8%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,587.55 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.89%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα