MEDSin

Τρισδιάστατη Ιατρική Εκτύπωση στα χειρουργεία Κεφαλής, Τραχήλου και Μαστού


Την Τρισδιάστατη Ιατρική Εκτύπωση (Medical 3D Printing) στην καθημερινή ιατρική πράξη και πιο συγκεκριμένα στην Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική Κεφαλής, Τραχήλου και Μαστού ενσωματώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Metropolitan Hospital. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να σχεδιαστεί και να αναπαρασταθεί με ακρίβεια χιλιοστού, πάνω σε ένα ειδικά δημιουργημένο και διαμορφωμένο μοντέλο. Οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πως θα προχωρήσουν πριν καν αγγίξουν τον ασθενή. Έτσι μειώνεται ο χρόνος της επέμβασης, ο ασθενής γλιτώνει ταλαιπωρία και μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών μετά την επέμβαση.

 

Οι κλινικές Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου με Διευθυντή τον κ. Γ. Λαγογιάννη και Πλαστικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Αισθητικής Χειρουργικής με Διευθυντή τον κ. Α. Γραββάνη, μετά από χρόνια συνεργασίας με τον κ. Π. Διαμαντόπουλο, Καθηγητή Medical 3D Printing & Guided Surgery και, με τη στήριξη του Metropοlitan, προχώρησαν στην εφαρμογή της Ιατρικής Τρισδιάστατης Εκτύπωσης και της Υπολογιστικά Καθοδηγούμενης Χειρουργικής στις περιπτώσεις αποκατάστασης γνάθου μετά από ογκολογικές εκτομές, συγγενών ή τραυματικών ελλειμμάτων,  διόρθωσης ασυμμετριών και δυσμορφιών των γνάθων (προγναθισμός, υπογναθία, πλαγιογναθισμός), καθώς και μικροχειρουργικής αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή.

Η κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια  στις  εκτομές και την αποκατάσταση των ελλειμμάτων, μεγαλύτερη ακρίβεια στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης και βοηθά στην επίτευξη ειδικών ζητούμενων, όπως η συμμετρία στην αποκατάσταση μαστού. Όλες αυτές οι επεμβάσεις  απαιτούν ακριβή προεγχειρητικό σχεδιασμό ανάλογα με την εντόπιση και το μέγεθος της βλάβης.

Αρχικά, γίνεται η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία ή ακόμα και τρισδιάστατη φωτογραφία. Στη συνέχεια, γίνεται επεξεργασία της εικόνας που λαμβάνεται από την επιλεγμένη μέθοδο απεικόνισης και, μέσω εξειδικευμένου λογισμικού, προσδιορίζεται η ανατομία της υπό εξέταση περιοχής. Έτσι, δημιουργείται ένα 3D εικονικό μοντέλο που μεταφέρεται αυτόματα στο μηχάνημα 3D εκτύπωσης και κατασκευάζεται «slice by slice». Το χρονικό διάστημα της κατασκευής μπορεί να είναι μερικές ώρες ή ακόμα και μία μέρα, ανάλογα με το μέγεθος του μοντέλου.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις