Πολιτική

Τριγμοί στις σχέσεις Λονδίνου-Ουάσιγκτον


H εξωτερική πολιτική του Cameron έχει κάνει την απόσταση Λονδίνου - Ουάσιγκτον μακρύτερη αλλά και οι προτεραιότητες των ΗΠΑ σε γεωπολιτικό επίπεδο έχουν τραυματίσει την ειδική σχέση των δύο χωρών που ξεκίνησε απο τον Τσώρτσιλ και τον Franklin D. Roosevelt , εντάθηκε κατά την διάρκεια της εποχής Ρήγκαν-Θάτσερ και έφτασε στο απόγειό της όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προώθησαν την υπόθεση για τον πόλεμο στο Ιράκ.

H απόφαση της κυβέρνησής του κ.Cameron  να ενταχθεί στην κινεζική Τράπεζα Επενδύσεων Ασιατικών Υποδομών ενάντια στις επιθυμίες της κυβέρνησης Ομπάμα οδήγησε σε εκτεταμένη απογοήτευση στις ΗΠΑ. Οι επανειλημμένες υποσχέσεις του Κάμερον  να ενεργεί ως «ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Κίνας στην Δύση» σήμανε σε πολλούς στην Ουάσιγκτον , ότι δεν μπορούσε πλέον συνυπολογιστεί για την διατήρηση της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης.

Διαισθανόμενη οικονομικές ευκαιρίες, η κυβέρνηση Κάμερον έχει φλερτάρει  την Κίνα. Επεδίωξε να αναπτύξει μια νέα «ειδική σχέση»  με την Ινδία και να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας με τις άλλες χώρες BRICS  και την Μέση Ανατολή.Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.Το Ηνωμένο Βασίλειο  έχει κάνει επιλογές που σίγουρα προβληματίζουν τους φίλους τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι περικοπές του προϋπολογισμού στο στρατιωτικό και το διπλωματικό σώμα, μια απροθυμία συμμετοχής στην εκστρατεία κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτος (επίσης γνωστού ως ISIS), μια προσέγγιση με την Κίνα που έδινε προτεραιότητα στο στενό οικονομικό συμφέρον έναντι ευρύτερων στρατηγικών ανησυχιών, μια αδυναμία να διατυπωθεί μια στρατηγική για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, και έναν βρετανικό σκεπτικισμό έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα δημοψήφισμα για την συμμετοχή στην ΕΕ να αναμένεται να λάβει χώρα το 2016 είναι στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν μία αλλαγή φιλοσοφίας.

Αλλά και για τις ΗΠΑ, πολλά έχουν αλλάξει στις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής.Η στροφή προς την Ασία, σε συνδυασμό με την άνοδο άλλων σημαντικών παγκόσμιων παικτών, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η Τουρκία, έχει φέρει την συνάφεια των παλαιών συμμαχιών των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων και με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αμφισβήτηση.

Ακόμη και για την πολιτική των ΗΠΑ στην Ευρώπη ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναθεωρηθεί. Η ενίσχυση  Γερμανίας ,  έχει αποδυναμώσει την ιστορική βρετανική απαίτηση να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Γαλλία έχουν επίσης αναζωογονηθεί. Η Βρετανία βρίσκεται στην τρίτη θέση στην λιστα των ΗΠΑ στην Ευρώπη πίσω από την Γερμανία και την Γαλλία. Ένα είναι πλέον δεδομένο , η περίφημη "ειδική σχέση"των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο κλονίζεται.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις