Οικονομία

Τρία σενάρια για αύξηση του κατώτατου μισθού με φόντο τις εκλογές


Τον Απρίλιο η αύξηση που θα κυμανθεί από 5,5% έως 10% – Ξεκινά ο διάλογος του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς φορείς

Με φόντο τις εκλογές και ενώ η παροχολογία αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της κυβερνητικής ρητορικής και επικοινωνιακής-πολιτικής τακτικής, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τρία σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου. 

Η απόφαση της κυβέρνησης να πάει ένα μήνα πίσω, από τον Μάιο στον Απρίλιο, τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, συνδέθηκε άμεσα με τις επερχόμενες εκλογές και τον χρόνο τέλεσής τους, καθώς το επικρατέστερο σενάριο δείχνει την 9η Απριλίου ως την ημέρα διεξαγωγής του πρώτου γύρου. Είναι προφανώς και ζήτημα πολιτικής ουσίας μιας και το Μαξίμου επιθυμεί να εντάξει τη νέα αύξηση στο πακέτο των θετικών μέτρων που προβάλει και εφαρμόζει κατά τους πρώτους μήνες του 2023. 

Υπάρχει, βεβαίως και η ουσία που σχετίζεται με το ύψος που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού τον επερχόμενο Απρίλιο. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι με την διπλή αύξηση που πραγματοποιήθηκε,  ο μισθός αυξήθηκε κατά 7,5% και διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας, το οποίο εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει τον καθιερωμένο και συνάμα απαραίτητο διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, επεξεργάζεται ήδη τρία σενάρια για την αύξηση του βασικού μισθού.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η αύξηση θα κυμανθεί από 5,5% έως και το άκρως ευνοϊκό για τους εργαζόμενους 10%. Το βασικό σενάριο που αναλύουν οι ιθύνοντες του υπουργείο Εργασίας, προβλέπει αύξηση κατά 5,5%, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον 39 ευρώ στον βασικό μισθό, ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ.

Στο δεύτερο σενάριο η αύξηση κυμαίνεται στο 7% με 8% και αυτό που λαμβάνεται υπόψη σ’ αυτή την περίπτωση είναι η «ανάγκη» να προσεγγιστεί η αύξηση που δίδεται στις συντάξεις και είναι της τάξης του 7,75%. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι από το υπουργείο Εργασίας ότι δεν δημιουργείται χάσμα ούτε αδικία ανάμεσα στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αν ευοδωθεί αυτό το σενάριο, τότε ο βασικός μισθός θα αυξηθεί κατά 50-57 ευρώ και θα διαμορφωθεί από 763 έως 770 ευρώ.

Το τρίτο και μακράν πιο ευνοϊκό σενάριο που ακολουθεί κατά γράμμα το πνεύμα της παροχολογίας ενόψει των εκλογών, προβλέπει αύξηση κατά 9,5% έως 10% στον κατώτατο μισθό. Αυτό συνεπάγεται ότι ο βασικός μισθός θα ανέλθει στα 780 ευρώ. 

Αυξάνονται και τα προνοιακά επιδόματα

Σε κάθε περίπτωση, όποιο από τα παραπάνω σενάρια κι αν προκριθεί, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω προνοιακά επιδόματα, παροχές και λοιπές πληρωμές. Κάτι που άλλωστε έγινε και εντός του 2022 με τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Συγκεκριμένα το Μάιο του 2022 τα επιδόματα που αυξήθηκαν ήταν:

  • Επίδομα ανεργίας: Το ημερήσιο επίδομα αυξήθηκε από τα 16,29 ευρώ στα 17,51 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Από 211,77 ευρώ αυξήθηκε στα 227,65 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων, ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Από 244,35 ευρώ αυξήθηκε στα 262,67 ευρώ.
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη: Από 767,1 ευρώ αυξήθηκε στα 824,6 ευρώ.
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη: Από 518,35 ευρώ αυξήθηκε στα 557,25 ευρώ.
  • Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας: αυξήθηκε στα 438 ευρώ από 407,25 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Από 244,35 ευρώ ανήλθε στα 262,67 ευρώ.
  • Το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών, ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Από 325,8 ευρώ ανήλθε στα 350,2 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα