Οικονομία

“Τρέχουν” οι πλειστηριασμοί- Αγονοι 9 στους 10- Βίλες και γκαρσονιέρες στο σφυρί


Θα γίνουν 3.576 εντός του Δεκεμβρίου- "Επώνυμοι" χάνουν τα σπίτια τους

 Επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί, καθώς οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων βιάζονται να κλείσουν χρονίζουσες υποθέσεις και να εγγράψουν έσοδα-κέρδη. Η προσπάθεια διευκολύνεται από τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον Κώδικα Πολιτική Δικονομία, όπου προβλέπεται πλέον αυτόματη μείωση των τιμών εκκίνησης ύστερα από δύο άγονους πλειστηριασμούς.
 Ομως τα αποτελέσματα είναι ακόμη πενιχρά, καθώς 9 στους 10 πλειστηριασμούς αποβαίνουν άγονοι ελλείψει προσφορών, ή δεν ολοκληρώνονται λόγω άσκησης ενδίκων μέσων από τους οφειλέτες.

Η “απάντηση” από τις εταιρείες διαχείρισης – τα funds των κόκκινων δανείων – είναι  η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε οι επαναληπτικοί πλειστηριασμοί να γίνονται σε σύντομο χρόνο και οι τιμές εκκίνησης να μειώνονται, ώστε να προσεγγίζουν τα επίπεδα όπου μπορεί να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον.

Για τον Δεκέμβριο έχει προγραμματιστεί να γίνουν συνολικά 3.576 πλειστηριαμοί, από τους οποίους πολλοί είναι δεύτεροι και τρίτοι επαναληπτικοί, ή έχουν ματαιωθεί ή ανασταλεί πολλές φορές με δικαστικές ενέργειες των οφειλετών.

Ορισμένοι αφορούν μάλιστα απαιτήσεις που “κοκκίνισαν” προ.... 20ετίας, χωρίς οι τράπεζες να κατορθώσουν να “βρουν άκρη” σ 'αυτό το διάστημα  - ίσως επειδή δεν τις “κυνήγησαν” όπως έπρεπε.

 Χρέη από το μακρινό παρελθόν

Χαρακτηριστική η περίπτωση της εταιρείας “Φιλίππου- Δομικά Εργα”, που η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά σκάνδαλα εκείνης της περιόδου. Η εταιρεία έβαλε λουκέτο λίγο αργότερα, αφήνοντας “βουνά” χρεών στις τράπεζες. Χθες βγήκε σε πλειστηριασμό ένα μεγάλο ακίνητό της (οικόπεδο με κτίρια), που βρίσκεται στην περιοχή Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Η τιμή εκκίνησης ήταν 3.261.000 ευρώ. Οπως αναμενόταν, προσφορά δεν υπήρξε και ο πλειστηριασμός θα επαναληφθεί.

Ανάλογη η περίπτωση της εισηγμένης εταιρείας  “Τροπαία Επενδυτική (πρώην Sanyo Hellas), που χθες  βγήκε σε πλειστηριασμό – χωρίς αποτέλεσμα -  ένα μεγάλο ακίνητό της (κτίριο γραφείων, αποθηκών κλπ), με τιμή εκκίνησης 1.960.000 ευρώ. Η διαδικασία θα επαναληφθεί στις 8 Δεκεμβρίου.

Χωρίς προστασία

 Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί αφορούν βέβαια ακίνητα πολύ μικρότερης αξίας. Είναι σπίτια και  διαμερίσματα αξίας κάτω των 120.000 ευρώ – έως και 12.000, οικόπεδα, αποθήκες, επαγγελματικοί – ακόμη και θέσεις πάρκινγκ.

Με τις νέες διατάξεις περί “ευάλωτων” δανειοληπτών, ελάχιστοι προστατεύονται. Επισημαίνεται ότι από την έναρξη ισχύος τους, μόλις 17 δανειολήπτες κατόρθωσαν να αποφύγουν τον πλειστηριασμό εμπίπτοντας στις προστατευτικές διατάξεις.

Τα γνωστά ονόματα

Στους οφειλέτες που βλέπουν περιουσιακά στοιχεία τους να βγαίνουν στο σφυρί περιλαμβάνονται μεγαλοεπιχειρηματίες, πρόσωπα γνωστά από την πολιτική και τη δημόσια παρουσία τους, celebrities, “λαμπερά” ονόματα της showbiz κλπ.
Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι χθες βγήκαν σε πλειστηριασμό ακίνητα μελών της οικογένειας του πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου – συγκεκριμένα το πατέρα του και της αδελφής του.

Για τις 10 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για χθες πλειστηριασμός του πέτρινου σπιτιού-βίλας της οικογένειας Γιατράκου στην Κηφισιά, που έχει τιμή εκκίνησης 1,650.000 ευρώ.

Σήμερα ήταν προγραμματιμένοι να γίνουν δύο πλειστηριασμοί για τις δύο υπερπολυτελείς κατοικίες-βίλες της οικογένειας του επιχειρηματία Γιώργου Σιγάλα, που βρίσκονται στην Οια Σαντορίνης. Τιμές πρώτης προσφοράς 1.100.000 και 782.704 ευρώ. Και οι δύο ανεστάλησαν.

Από τα ακίνητα μεγάλης αξίας που βγήκαν χθες στο σφυρί, αγοραστής βρέθηκε μόνο για το ξενοδοχείο της SK Resorts Enterprises στην Κέρκυρα, το οποίο κατακυρώθηκε με τίμημα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντίθετα, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από εταιρείες real estate, δεν καρποφόρησε η πλειοδοτική διαδικασία για το ιστορικό κτίριο της εταιρείας “Χυτήρογλου” στο στο εμπορικό τρίγωνο, το οποίο οι υποψήφιοι αγοραστές σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε πολυτελές ξενοδοχείο. Ο πλειστηριαμός θα επαναληφθεί στις 8 Δεκεμβρίου.

Την ίδια μέρα θα βγεί στο σφυρί και η βίλα-πύργος του Αργύρη Σαλιαρέλη, παλιού ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, που είχε γίνει γνωστός ως “βασιλιάς των ρουμπινιών” λόγω της προηγούμενης επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Το ακίνητο βρίσκεται στην Αίγινα. Τιμή εκκίνησης 500.000 ευρώ.

 Σπίτι 765 τμ και γραφεία 4,8 εκατομμυρίων!

 Ενας άλλος επώνυμος που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, είναι ο ιδρυτής της αλυσίδας Goody's Χρήστος Φώλιας, που διατέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, βουλευτής και ευρωβουλευτής.
 Στις 22 Δεκεμβρίου βγαίνει στο σφυρί η πολυτελής βίλα-κατοικία του στον Διόνυσο. Πρόκειται για κτίσμα 765 τετραγωνικών μέτρων, με πισίνα 125 τετραγωνικών, μέσα σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.030.713 ευρώ.
 Το ακίνητο ανήκει στις κόρες του πρώην υπουργού Μαρία και Ζαφειρία Φώλια, ενώ ο ίδιος και η  σύζυγος του Παναγιώτα Βαγιανού.έχουν την επικαρπία.

Η κατάληξη μιας επιχειρηματικής ιστορίας που έρχεται από μακριά, είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων της εταιρείας “Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική”,  που θα γίνουν στις 28 Δεκεμβρίου. Εκποιούνται τρία γραφειακά συγκροτήματα, με τιμές εκκίνησης 4,8 εκατ. ευρώ, 660.000 και 600.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα