Χρηστικά

Ανοιχτές 20.000 θέσεις επιδοτούμενης εργασίας -Τρέχουν 7 προγράμματα


Μέχρι 100% η επιδότηση μισθού και εισφορών

Πάνω από 20.000 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης παραμένουν κενές σε 7 προγράμματα του ΟΑΕΔ, που ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες και αφορούν ανέργους διαφόρων ηλικιακών ομάδων και ειδικοτήτων. Αν και ο Οργανισμός καλύπτει έως 100% της δαπάνης για μισθό και ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους προσλαμβανόμενους και μετά τη λήξη του χρόνου επιδότησης, το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. Προφανώς επειδή η παραγωγή και οι δουλειές είναι πολύ πεσμένες – τόσο ώστε οι επιχειρήσεις να μη θέλουν επιπλέον εργαζόμενους, ακόμη κι αν θα τους κόστιζαν ελάχιστα ή τίποτα.

Από τα 8 προγράμματα  επιδοτούμενης απασχόλησης που ξεκίνησαν να «τρέχουν» τους τελευταίους μήνες, μόνο σε ένα απορροφήθηκαν όλες οι προσφερόμενες θέσεις: Είναι το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 30 ετών και άνω, μέσω του οποίου προσλήφθηκαν 2.100 άτομα.

Στα άλλα 7 που παραμένουν ανοιχτά και γίνονται ακόμη δεκτές αιτήσεις από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, δεν έχουν απορροφηθεί ούτε κάν οι μισές από τις προσφερόμενες 38.600 θέσεις εργασίας. Αναμένεται ότι η απρροφητικότητα θα αυξηθεί και οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες, εάν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για ανάσχεση-αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επισημαίνεται ότι σε προγράμματα, έχουν περιοριστεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες ένταξης και η πληρωμή των επιχορηγήσεων γίνεται χωρίς καθυστερήσεις.

Ποιά προγράμματα «τρέχουν».

Ανοιχτά παραμένουν τα ακόλουθα 7 προγράμματα 38.600 θέσεων επιδοτούμενης εργασίας, που αφορούν προσλήψεις ανέργων με επιχορήγηση 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών:

1. Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας. Προσφέρει 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών, με ελάχιστες μεικτές απολαβές 830 ευρώ, σε επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830 ευρώ μηνιαίως.

2. Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών. Περιλαμβάνει νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών. Οι συμβάσεις θα είναι διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται σε 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ το μήνα..

3. Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών. Προσφέρει 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται σε 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.

4. Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών. Προσφέρει 5.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 15 μηνών, στους εξής κλάδους:
- Ενέργεια
- Βιοεπιστήμες και Υγεία - Φάρμακα,
- Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη- Κλιματική Αλλαγή
- Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες,
- Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη,
- Μεταποίηση – Βιομηχανία
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- Υλικά – Κατασκευές
- Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics).
Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 ευρώ μηνιαίως

5. Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται σε 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαίως

6. Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών. Προσφέρει 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 100% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, καθώς ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

7. Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες. Προσφέρει 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται σε 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαίως.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα