Επιχειρήσεις

Τρεις μέρες διορία για το Mega


Πληρώνει, ή μένει εκτός διαγωνισμού και βάζει λουκέτο. Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας. Ερωτηματικό η στάση των μετόχων

Αμφίβολη καθίσταται πλέον η συμμετοχή του Mega Channel  στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες,  καθώς προϋπόθεση αποτελεί η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και η τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τράπεζες. Η προθεσμία υποβολής φακέλου λήγει την Παρασκευή και μέσα σ’ αυτά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια  η διοίκηση και οι μεγαλομέτοχοι του καναλιού καλούνται να βρουν λύση.

 Το υπουργείο Εργασίας έδωσε προθεσμία  μέχρι την Πέμπτη για την τακτοποίηση των οφειλών προς τους εργαζόμενους, προειδοποιώντας δια του γ.γ. Ανδρέα Νεφελούδη ότι αν δεν γίνουν πληρωμές ή δεν συμφωνηθεί ένας τρόπος εξόφλησης των οφειλομένων, το κανάλι δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

 Ο αποκλεισμός  από τον διαγωνισμό ισοδυναμεί με «λουκέτο», καθώς το κανάλι θα έχει δικαίωμα να εκπέμπει μόνον για λίγους μήνες, ώσπου να παραχωρηθούν οι προκηρυχθείσες 4 τηλεοπτικές άδειες.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν  οι προθέσεις των μεγαλομετόχων και των επίδοξων στρατηγικών επενδυτών, που είχαν δεσμευτεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας  («Τηλέτυπος») ότι θα εισφέρουν περί τα 22 εκατ. ευρώ σε αύξηση κεφαλαίου.

 Τα 3 εκατ. που υποσχέθηκαν ως προκαταβολή της ΑΜΚ δεν κατεβλήθησαν, οι τράπεζες δέσμευσαν και τους υπόλοιπους λογαριασμούς του Mega, το προσωπικό του καναλιού παραμένει απλήρωτο σχεδόν τρεις μήνες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να μην εκπέμπεται κανονικό πρόγραμμα.

Ακαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων του καναλιού, των συνδικαλιστικών οργανώσεων δημοσιογράφων-τεχνικών-διοικητικού προσωπικού και του υπουργείου Εργασίας. Οι νομικοί σύμβουλοι του Mega διαβεβαίωσαν ότι η ΑΜΚ θα γίνει, θα μπουν χρήματα στην εταιρεία και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν. Επικαλέσθηκαν «δυσκολίες και καθυστερήσεις» στη διαδικασία, αποκαλύπτοντας ότι οι τράπεζες  δέσμευσαν άλλον έναν λογαριασμό και ότι οι μεγαλομέτοχοι δεν έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ έναντι της ΑΜΚ.

 Μετά από αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι του καναλιού αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κυλιόμενες στάσεις εργασίας, ενώ η ΕΣΗΕΑ κήρυξε νέα τετράωρη στάση εργασίας σήμερα, από τις 06:00 έως τις 10:00.

 Επόμενη κίνηση από πλευράς εργαζομένων θα είναι η επίσχεση εργασίας και η προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα.

 Λόγω των κυλιόμενων στάσεων εργασίας η πρωινή εκπομπή και το μεσημεριανό δελτίο θα παρουσιάζονται εναλλάξ. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων δεν θα μεταδίδεται, καθώς  οι τεχνικοί του καναλιού αποφάσισαν να πραγματοποιούν αυτή την ώρα  στάσεις εργασίας, ώσπου να πάρουν τα δεδουλευμένα.