Τράπεζες

Τρεις ενέσεις ρευστότητας, ενώ εντείνεται το κλίμα δυσφορίας


Σε διορθωτικές κινήσεις για να φθάσει περισσότερη ρευστότητα στην αγορά προχωρά το οικονομικό επιτελείο

Διορθωτικές κινήσεις στα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συντονισμό με τις τράπεζες, καθώς εντείνεται η δυσφορία των επιχειρήσεων για τους αποκλεισμούς, για διαφόρους λόγους, χιλιάδων επιχειρήσεων από τα προγράμματα στήριξης.

Οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου γίνονται σε τρία επίπεδα και αφορούν το πρόγραμμα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) για δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, την επιστρεπτέα προκαταβολή του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και το πρόγραμμα των εγγυημένων δανείων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα:

  • Σε ό,τι αφορά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, για το οποίο έχουν κατατεθεί σχεδόν 100.000 αιτήσεις, ενώ έχουν εγκριθεί μόλις 2.500 δάνεια, με αρχικό στόχο να εγκριθούν 10.000 δάνεια, εξετάσθηκε σε χθεσινή σύσκεψη μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών πώς θα επιταχυνθεί ο ρυθμός αξιολόγησης των αιτήσεων και οι τράπεζες δεσμεύθηκαν ότι θα ενισχύσουν με πρόσθετο προσωπικό τις αρμόδιες υπηρεσίες τους, ώστε μέσα στον Ιούλιο να γίνουν σημαντικές εκταμιεύσεις. Επιπλέον, όμως, εξετάσθηκε και το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι επιδοτήσεις στους τόκους, ώστε ο «φάκελος» του προγράμματος να αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ και να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις περισσότερων επιχειρήσεων, λαμβανομένης υπόψη και της απόφασης της Κομισιόν να επιτρέψει τη συμμετοχή και των μικρών προβληματικών επιχειρήσεων (με έως 50 εργαζόμενους) στα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας.
  • Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς δικαιούχων 1 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όμως, στους δύο διαδοχικούς κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν χαμηλή και πάντως αναντίστοιχη των αναγκών ρευστότητας η συμμετοχή των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης. Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε σήμερα ένα τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν όχι πια με βάση εκτιμήσεις για τη μείωση τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά με πραγματικά στοιχεία για τη μείωση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όπου θα έχει αντανάκλαση και η μεγάλη πτώση της φετινής τουριστικής κίνησης, με συνέπεια να ενισχυθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις του τουρισμού. Το πρόγραμμα τρίτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται ότι θα έχει «δυναμη πυρός» 1 δισ. ευρώ και θα ενεργοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο.
  • Για τα εγγυημένα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας υπάρχει ένα νέο δεδομένο μετά την απόφαση της Κομισιόν να επιτρέψει την ενίσχυση και των μικρών προβληματικών επιχειρήσεων, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές αν θα επηρεασθεί η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων που ήδη έχουν υποβληθεί και αφορούν δάνεια της τάξεως των 20 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στον πρώτο κύκλο του προγράμματος δίδονται κρατικές εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ για να χορηγηθούν δάνεια 3,5 δισ. ευρώ. Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν μπορούν να αλλάξουν οι αξιολογήσεις των αιτήσεων σε αυτό το στάδιο, καθώς οι περισσότερες τράπεζες έχουν ήδη εγκρίνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που θα χορηγηθούν, όμως αναμένεται σύντομα να ανοίξει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος, επίσης για τη χορήγηση δανείων 3,5 δισ. ευρώ, όπου πλέον θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται ως προβληματικές, επειδή έχουν χάσει περισσότερο από 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου, αλλά υπό τον όρο ότι δεν θα έχουν μπει σε πτωχευτική διαδικασία.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα