Επιχειρήσεις

Τραπεζίτες σε «αναμμένα κάρβουνα»


Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των διοικήσεων τραπεζών. Ποιές αλλαγές αναμένονται τον Ιούλιο

Αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των τραπεζών φέρνει η αξιολόγηση των διοικήσεων τους, που γίνεται σε συνέχεια των ανακεφαλαιοποιήσεων  και της εφαρμογής σχεδίων αναδιάρθρωσης. Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι τραπεζίτες, εν αναμονή των εκθέσεων αξιολόγησης από τις οποίες θα εξαρτηθεί ποιοι θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις  τους, ή θα βρεθούν με ψαλιδισμένες  αρμοδιότητες. Ο οίκος Spencer & Stuart ολοκλήρωσε τη διαδικασία αξιολόγησης και μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα υποβάλει τις προτάσεις-εισηγήσεις του στο ΤΧΣ. Οι προτάσεις αυτές δεν έχουν απολύτως δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά θα αποτελέσουν γνώμονα αποφάσεων και επιλογών σε διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ ΤΧΣ και ΕΚΤ/SSM, όπου θα έχουν επίσης «λόγο» η κυβέρνηση και το ΔΝΤ. 

Αλλαγές προσώπων στις διοικήσεις αναμένονται στα μέσα Ιουλίου – εάν δεν υπάρξουν εμπλοκές στην τελική διαδικασία, λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων από πλευράς κυβέρνησης και Θεσμών. Αντιφατικές είναι οι πρώτες πληροφορίες και οι εκτιμήσεις ως προς το εύρος αυτών των αλλαγών, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν και μετακινήσεις  από τράπεζα σε τράπεζα, ή εσωτερικές μετακινήσεις με αναδιανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων.

Τραπεζικοί παράγοντες  εκφράζουν την άποψη ότι τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων της Spencer & Stuart δεν συνηγορούν στην απομάκρυνση κορυφαίων στελεχών, ούτε σε συνολική ανασύνθεση της διοίκησης κάποιας τράπεζας. Επισημαίνουν όμως ότι στις τελικές επιλογές θα «μετρήσει» και η επιθυμία της κυβέρνησης να ανανεώσει το προφίλ ορισμένων τραπεζών, προωθώντας στελέχη  με συγκεκριμένες αντιλήψεις για το ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος  στην προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας.

Οσον αφορά τις επικείμενες αλλαγές, αναφέρεται ότι η μόνη τράπεζα που βρίσκεται εκτός «κάδρου», είναι η Eurobank, όπου η επιλογή διοίκησης και ανώτατων στελεχών είναι αποκλειστικά θέμα μετόχων.

Κώλυμα για την Λ. Κατσέλη

 Στην Εθνική, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, υπάρχει θέμα παραμονής στην προεδρία της Λούκας Κατσέλη, λόγω προηγούμενης ενεργού ενασχόλησης με την πολιτική και κατοχής υπουργικού χαρτοφυλακίου.  Οι ισχύοντες Κανονισμοί προβλέπουν ότι δεν μπορεί να είναι μέλος ΔΣ τράπεζας, πρόσωπο το οποίο την τελευταία 4ετία κατείχε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, ήταν βουλευτής ή είχε ενεργό συμμετοχή σε κόμμα. Αναζητείται φόρμουλα για να παρακαμφθεί αυτή η διάταξη, ή να αλλάξει. 

 Αν τελικά δεν βρεθεί τρόπος να παραμείνει επικεφαλής της τράπεζας, η κ. Κατσέλη θα τοποθετηθεί πιθανότατα επικεφαλής  του νέου «Υπερταμείου» αποκρατικοποίησεων, χωρίς να αποκλείεται να αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στον επόμενο ανασχηματισμό.

Αμφίβολη είναι η παραμονή του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, καθώς πολλοί στην κυβέρνηση θα θεωρούσαν «θετική εξέλιξη» την αντικατάσταση του.

Κυβερνητικές προθέσεις

 Ανεξάρτητα από την αξιολόγηση – ή και σε συνδυασμό, αλλαγή διοικήσεως αναμένεται στην Attica Bank, όπου ελάχιστα κορυφαία στελέχη θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Η κυβέρνηση και ο βασικός μέτοχος (ΤΣΜΕΔΕ) θα έχουν τον τελευταίο λόγο στις επιλογές προσώπων

Στην Τρ. Πειραιώς, βέβαιη είναι η τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου, καθώς ο νυν CEO  Σταύρος Λεκκάκος έχει αποφασίσει να αποχωρήσει.  Αυτό θα είναι αφορμή ευρύτερης ανασύνθεσης του ΔΣ και ανακατανομής ρόλων και αρμοδιοτήτων στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της τράπεζας.

Για τον πρόεδρο της τράπεζας Μιχάλη Σάλλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει αποφασισθεί να του ζητήσουν να παραμείνει ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, ή να αναλάβει ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης  σε θέματα χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οσον αφορά  την Alpha Bank, τραπεζικοί παράγοντες εκφράζουν την εκτίμηση-πρόβλεψη ότι οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες. Θα αφορούν τρία μέλη ΔΣ και θα περιλαμβάνουν εσωτερική ανακατανομή  ρόλων και αρμοδιοτήτων. Δεν αποκλείουν πάντως και το ενδεχόμενο μιάς «ηχηρής» αποχώρησης-αντικατάστασης.