Επιχειρήσεις

Τραπεζίτες κατά Μπόμπολα: Γιατί στηρίζουν Καλλιτσάντση


Οι φόβοι για τα δάνεια, ο ρόλος Προβόπουλου και οι συσχετισμοί στην κρίσιμη γενική συνέλευση

Την αφανή υποστήριξη των πιστωτριών τραπεζών έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το εγχείρημα των αδελφών Καλλιτσάντση για απομάκρυνση του Λεωνίδα Μπόμπολα από τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Οι αδελφοί Καλλιτσάντση έθεσαν σε εφαρμογή από χθες το σχέδιο «CHANGE4ELLAKTOR» («Αλλαγή στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ»), μια ιδιότυπη κίνηση μετοχικού ακτιβισμού αλλά από βασικούς μετόχους (συνήθως τέτοιες κινήσεις γίνονται από μικρομετόχους), έχοντας τη συναίνεση των τραπεζών για την αντικατάσταση Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, όπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες, ότι πρώτος στη λίστα των εννέα προτεινόμενων από τους αδελφούς Καλλιτσάντση προσώπων για το νέο διοικητικό συμβούλιο είναι ένας τραπεζίτης υψηλού κύρους, ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του προέδρου στο νέο σχήμα, πιθανότατα χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά ότι οι πιστώτριες τράπεζες παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στο μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας, καθώς τα βασικά οικονομικά μεγέθη παραμένουν ασθενή, η δυσμενής κατάσταση στα δημόσια έργα δεν επιτρέπει την ανατροφοδότηση του ανεκτέλεστου έργου με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ εδώ και σχεδόν δύο χρόνια οι βασικοί μέτοχοι και διοικούντες τον όμιλο βρίσκονται σε ακήρυκτο πόλεμο.

Ο δανεισμός της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από το τραπεζικό σύστημα φθάνει τα 1,4 δισ. ευρώ. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αποτελούν μακροπρόθεσμες πιστώσεις, γεγονός που απομακρύνει την άμεση ανησυχία για την εξυπηρέτησή τους, το χρέος και το μέγεθος του ομίλου υποχρεώνουν τους τραπεζίτες να παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις. «Ο συστημικός κίνδυνος είναι υψηλός και δεν μπορεί να αγνοείται», αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.

Εξάλλου, οι χειρισμοί που έγιναν από την οικογένεια Μπόμπολα για τα δάνεια των προβληματικών ΜΜΕ της οικογένειας (Πήγασος, Mega) έχουν προκαλέσει απώλειες στις τράπεζες και έντονη δυσαρέσκεια στους τραπεζίτες.

Ατζέντα μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση των τραπεζιτών να δουν θετικά την πρωτοβουλία των αδελφών Καλλιτσάντση βάρυνε καθοριστικά η στάση που τήρησε ο Λ. Μπόμπολας σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, όπου η πλευρά Καλλιτσάντση ζήτησε ενημέρωση για την εφαρμογή προγράμματος αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του ομίλου.

Οι ασαφείς απαντήσεις και η προσπάθεια μετάθεσης των προσπαθειών στο μέλλον έπεισαν τους τραπεζίτες ότι η πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα δεν έχει πραγματικά την πρόθεση να φέρει ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, παρότι το επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου φαίνεται να χρειάζεται γρήγορη προσαρμογή στο νέο περιβάλλον.

Οι αμφιλεγόμενες πρακτικές της πλευράς Μπόμπολα στο «χτύπημα» δημοσίων έργων, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, έχουν συναντήσει τα όρια της αποτελεσματικότητάς τους και εκθέτουν τον όμιλο σε σοβαρούς κινδύνους, όπως φάνηκε από την επιβολή προστίμου 38,5 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τον ηγετικό ρόλο της Άκτωρ σε καρτέλ στα δημόσια έργα, αλλά και από την πιο πρόσφατη ποινική δίωξη κατά του Λ. Μπόμπολα από τις κυπριακές αρχές, με κατηγορίες για δωροδοκία για την ανάληψη του έργου του ΧΥΤΑ στην Πάφο.

Οι τραπεζίτες συμφωνούν με το μοντέλο που προτείνεται από την πλευρά Καλλιτσάντση, το οποίο δίνει έμφαση στη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων με λιγότερη έμφαση στα δημόσια έργα, αλλά και στη δραστική περικοπή του λειτουργικού κόστους.

Από τη χθεσινή τους ανακοίνωση, οι αδελφοί Καλλιτσάντση έδωσαν υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν… μουσική στ’ αυτιά των τραπεζιτών: «Οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «όντες πεπεισμένοι πως το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο της περαιτέρω υποχώρησης της θέσης της στην εγχώρια αγορά, απευθύνονται στο σύνολο των μετόχων του Ομίλου, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ζητώντας από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να λάβει επίσημη θέση επί αυτών».

Οι συσχετισμοί

Στην αναμέτρηση των δύο πλευρών, η οποία θα κορυφωθεί στην τακτική γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στις 29 Ιουνίου, οι τράπεζες δεν μπορούν να παρέμβουν ευθέως, όμως η αφανής επιρροή τους μπορεί να είναι πολύ σημαντική, αφού μεγάλο μέρος των μετοχών του ομίλου βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του μετοχολογίου, οι αδελφοί Καλλιτσάντση αρχίζουν τη μάχη από θέση αδυναμίας, ελέγχοντας από κοινού μόνο 12% των μετοχών, ενώ η πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα ελέγχει πάνω από 20%. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα μπλοκ των δύο βασικών μετόχων συμπληρώνονται από «συμπορευόμενους» μετόχους, με την προσθήκη των οποίων η πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα ελέγχει γύρω στο 27% και η πλευρά Καλλιτσάντση περίπου 22%. Ο μόνος άλλος μέτοχος με ποσοστό άνω του 5% (5,2%) είναι το fund Amber Capital Management του Τζόζεφ Ουγκούρλιαν.

Με αυτά τα δεδομένα, στην απόφαση της γενικής συνέλευσης θα μετρήσει καθοριστικά η ψήφος των μετόχων με μικρά ποσοστά, κάτω από 5%, που επίσημα εμφανίζονται να φθάνουν σε συμμετοχή σχεδόν 60% και πάντως, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη άτυπες συμμαχίες με βασικούς μετόχους, ελέγχουν περίπου το μισό μετοχικό κεφάλαιο.

Σε αυτούς τους μετόχους μειοψηφίας, η επιρροή, έμμεση και άμεση, από τους τραπεζίτες μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική, όπως λένε παράγοντες της αγοράς…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα