Χρηστικά

Τραπεζικοί λογαριασμοί και καταθέσεις αποκαλύπτουν φοροδιαφυγή


«Ουδέν κρυπτόν» πλέον για την εφορία. Διασταυρώσεις στοιχείων με ειδικό λογισμικό. Η ΑΑΔΕ τσίμπησε πάνω από 2.000 ύποπτες κινήσεις εμβασμάτων

Ολο και πιό δύσκολο και επικίνδυνο "σπορ" γίνεται η φοροδιαφυγή, καθώς οι φορολογικές υπηρεσίες οργανώνονται, αποκτούν τεχνογνωσία και χρησιμοποιούν την πλέον σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία για τη διασταύρωση στοιχείων και τον εντόπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, μαύρου χρήματος και κρυμμένου πλούτου.

Περισσότερους από 2.000 φορολογούμενους με «ύποπτες» κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών εντόπισε το ειδικό λογισμικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν για φορολογικό έλεγχο, ώστε να αποδείξουν ότι τα χρήματα που διακινήθηκαν μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών είναι νόμιμα αποκτημένα και φορολογημένα.

Πρόκειται για το ειδικό λογισμικό το οποίο λειτουργούσε ήδη σε πειραματική μορφή από τον Μάιο του 2017 αλλά πλέον μπήκε σε παραγωγική λειτουργία, όπως είχε αποκαλύψει το Σin.

Πλέον με την παραγωγική του λειτουργία, εντόπισε το πρώτο δείγμα υποψηφίων φορολογουμένων για έλεγχο. Σύμφωνα με το taxheaven, πρόκειται για 2.017 καταθέτες, για τους οποίους η ηλεκτρονική εφαρμογή χτύπησε «κόκκινο».

Με το νέο λογισμικό «Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» οι ελεγκτές μπορούν να αντλούν πληροφορίες όπως:

1. Τα πρωτογενή δεδομένα για τις καταθέσεις ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου φυσικού προσώπου, δηλαδή τα ποσά που εισήλθαν για πρώτη φορά στους λογαριασμούς καθώς και αυτά που πιστώνονται κατά καιρούς. Από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών θα αφαιρούνται τα ποσά που διαπιστώνεται ότι μεταφέρθηκαν από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου.

2. Οι συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών

3. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται.

Αφού προσδιοριστούν οι πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογούμενου και οι μετέπειτα κινήσεις και αντληθούν και τα στοιχεία των φορολογικών του δηλώσεων θα εισάγονται σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία, ώστε να εντοπίζονται τυχόν ποσά καταθέσεων τα οποία δεν καλύπτονται από τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων.

Εφόσον διαπιστωθούν δυσαρμονίες μεταξύ των καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων θα δημιουργείται ένα αρχείο το οποίο θα παραδίδεται στον ελεγκτή ο οποίος θα καλεί τον φορολογούμενο για έλεγχο και συγκεκριμένα να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων τα οποία δεν εμφανίζονται στις φορολογικές του δηλώσεις. 

Βασικοί στόχοι του ειδικού λογισμικού είναι:

Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος (με άλλα λόγια τα κέρδη επί του κεφαλαίου), καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/συνδικαιούχων, όπως όνομα επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς. Τα ποσά αυτά όπως έχουμε διαπιστώσει έρχονται προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε1 (Δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων).

Τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι εμφανίζουν ετήσια κίνηση μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Ως κίνηση λαμβάνεται το σύνολο των καθαρών πιστώσεων ή χρεώσεων, όποιο είναι μεγαλύτερο και όχι το άθροισμά τους. Για τον υπολογισμό των ετήσιων συνολικών καθαρών πιστώσεων ή χρεώσεων ενός πελάτη (φορολογούμενου) λαμβάνεται υπόψη: 

- τα εμβάσματα από (προς) τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών και τα ΕΛΤΑ

- οι καταθέσεις/αναλήψεις ποσών με μετρητά ή καταθέσεις /αναλήψεις μέσω τραπεζικών/ ιδιωτικών επιταγών καθώς και

- οι μεταφορές από άλλα, πλην των δικαιούχων του λογαριασμού, πρόσωπα εντός του ιδίου οργανισμού (πιστωτικό ίδρυμα, ίδρυμα πληρωμών και ΕΛΤΑ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις