Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στο χρηματιστήριο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και των κόκκινων δανέιων, ή ότι αναμένει αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την Fitch την Παρασκευή. Μετά από έξι εβδομάδες στασιμότητας και συναλλακτικής άπνοιας το ΧΑ "παίρνει φωτιά". Με καταλύτη - ή απλώς πρόσχημα - τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, οι τραπεζικές μετοχές απογειώθηκαν σήμερα, οδηγώντας τους δείκτες σε εκρηκτική άνοδο. Η αλλαγή κλίματος και τάσης συνοδεύεται από αυξημένο όγκο συναλλαγών, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον αναθερμαίνεται.
Διιστάμενες οι απόψεις χρηματιστηριακών παραγόντων και αναλυτών: Κάποιοι εκτιμούν ότι η παρατεταμένη συσσώρευση τερματίζεται με μιά ανοδική εκτόνωση που θα έχει διάρκεια. Aλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κίνηση χειραγωγούμενη από funds και ισχυρά χαρτοφυλάκια, με προφανείς κερδοσκοπικούς στόχους.
Η τεχνική εικόνα που παρουσίαζε μέχρι χθες η αγορά συνηγορούσε σε ισχυρή ανοδική ή καθοδική εκτόνωση, η οποία παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Η αφορμή δόθηκε με τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών - τα οποία πάντως επιδέχονται πολλές ερμηνείες και αξιολογούνται διαφορετικά από εγχώριους και ξένους αναλυτές.
Εκτιμήσεις και προβλέψεις
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι οι επιδόσεις και η συνολική εικόνα του τραπεζικού κλάδου δεν δικαιολογούν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία των μετοχών του, σε μιά περίοδο μάλιστα που οι τράπεζες αντιμετωπίζονται διεθνώς με σκεπτικισμό. Στοιχείο αβεβαιότητας για την αγορά αποτελεί επίσης η νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Από άλλες πλευρές διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η ξαφνική επαναδραστηριοποίηση των ξένων funds στο ΧΑ με επιθετικές αγορές, συνδέεται ενδεχομένως με πληροφορίες-εκτιμήσεις ότι ο οίκος Fitch θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην νέα αξιολόγηση του που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.
Πολλοί αναλυτές εκφράζουν όμως την άποψη ότι η σημερινή μεγάλη άνοδος οφείλεται πρωτίστως σε συντονισμένες κινήσαεις ισχυρών χαρτοφυλακίων, οι οποίες συναρτώνται:
- αφ' ενός με την αβεβαιότητα της διαπραγμάτευσης και τον φόβο περιπλοκών που θα προκαλέσουν αναταραχή στην αγορά
- αφ' ετέρου με την επικείμενη (από 19 Σεπτεμβρίου) διαγραφή των μετοχών Eurobank, Alpha και ΟΤΕ από τον δείκτη Euro Stoxx 600 - λόγω υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς - η οποία θα προκαλέσει αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Οπως επισημαίνουν, η άνοδος και η αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος διευκολύνουν την έξοδο των χαρτοφυλακίων που ακολουθούν τον Stoxx 600, καθώς κι εκείνων που φοβούνται εμπλοκή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Πόσο βάσιμη είναι η άποψη ότι πρόκειται για χειραγαγωγούμενη άνοδο, θα φανεί τις επόμενες μέρες-εβδομάδες.
Τα τεχνικά και η συνεδρίαση
Προς το παρόν η αγορά εμφανίζει ισχυρή δυναμική και τα τεχνικά στοιχεία συνηγορούν σε περαιτέρω άνοδο. Οι βασικοί δείκτες έχουν υπερβεί κρίσιμες αντιστάσεις, όπου είχαν "σκοντάψει" πολλές φορές στο παρελθόν. Αν η διάσπαση αυτή επιβεβαιωθεί στις δύο επόμενες συενδριάσεις (αν δηλαδή συνεχισθεί η άνοδος ή δεν γυρίσουν χαμηλότερα οι δείκτες Πέμπτη-Παρασκευή), θ' ανοίξει ένας ακόμη κύκλος ανάκαμψης της αγοράς. Πρωτος στόχος για τον ΓΔ οι 620 μονάδες.
Κατεύθυνση θα συνεχίσουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές που ήταν σήμερα λοκομοτίβα της αγοράς. Ο κλαδικός τους δείκτης εκτοξεύθηκε στο +15,90% και τερμάτισε +12,43%, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,31% στις 577,39 μονάδες.
Επικεφαλής της κούρσας η Eurobank με +17,3%. Η Πειραιώς πήγε ενδοσυνεδριακά στο +25% και έκλεισε +15%. Εθνική +12,8%, Alpha +9,5% Attica +7,5%.
Από τα blue chips άλλων κλάδων ξεχώρισαν: ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5%, ΔΕΗ και Βιοχάλκο +4%, ΟΤΕ +3,2%. Στον αντίποδα Grivalia -2,8%, Τιτάν -2,3%, Coca-Cola/3Ε -1,7%.