Τράπεζες

Τραπεζικό ντόμινο από το «γάμο» Deutsche – Commerzbank


Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε την άδεια για μαζικές απολύσεις. Φόβοι για νέο γύρο συγκέντρωσης στην Ευρώπη με απώλειες θέσεων εργασίας.

Ίσως και εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο κορυφαίες τράπεζες, Deutsche Bank και Commerzbank, με στόχο μια συγχώνευση που θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, οδηγώντας σε νέο γύρο συγκεντρώσεων με μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Όπως μεταδίδει το “Bloomberg”, η Deutsche Bank AG και η Commerzbank AG είναι έτοιμες να ανακοινώσουν επίσημα την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών για τη συγχώνευση, αφού η γερμανική κυβέρνηση έδωσε την άδειά της για περικοπές θέσεων εργασίας και κόστους.

Τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών σχεδιάζουν να συναντηθούν ξεχωριστά την Κυριακή για να εγκρίνουν την έναρξη των συζητήσεων και μια ανακοίνωση θα μπορούσε να γίνει αμέσως μετά. Οι τράπεζες δεν έχουν λάβει τελική απόφαση για την είσοδο στις διαπραγματεύσεις και οι τυχόν συνομιλίες ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε συμφωνία, αναφέρει το πρακτορείο.

Η έναρξη των επίσημων συνομιλιών θα φέρει τις γερμανικές τράπεζες ένα βήμα πιο κοντά σε μια ιστορική συμφωνία που θα δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης με βάση το ενεργητικό και θα βοηθήσει να αποτραπούν ενδεχόμενες προσπάθειες επιθετικών εξαγορών των δύο τραπεζών.

Η έναρξη των συνομιλιών έρχεται ύστερα από μήνες παρασκηνιακών συζητήσεων με την κυβέρνηση σχετικά με τους καλύτερους τρόπους σταθεροποίησης των μεγαλύτερων εισηγμένων τραπεζών της Γερμανίας, οι οποίες αγωνίστηκαν για την αύξηση των εσόδων τους, μετά τις βαθιές περικοπές στις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομική επιβράδυνση.

Η Deutsche Bank και η Commerzbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Το υπουργείο Οικονομικών τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας για να εξασφαλιστεί ότι η χώρα έχει ένα τραπεζικό ίδρυμα με παγκόσμια εμβέλεια για να στηρίξει τον εξαγωγικό τομέα της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να κατέχει μεγάλο μερίδιο στην Commerzbank μετά από τη διάσωσή της με κεφάλαια του Δημοσίου.

Οι δύο εταιρείες συζήτησαν προηγουμένως μια συγχώνευση το καλοκαίρι του 2016. Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Μάρτιν Ζίλκε, όσο και ο CEO της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σούινγκ, συμμετείχαν σε αυτές τις συζητήσεις, παρόλο που ο Σούινγκ ήταν τότε επικεφαλής του τμήματος λιανικής τραπεζικής. Οι συζητήσεις σταμάτησαν και οι δύο τράπεζες άρχισαν τις αναδιαρθρώσεις τους.

Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, τα σχέδια ανάκαμψής τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η Commerzbank χάνει τους περισσότερους από τους οικονομικούς στόχους της για το 2020, μετά τη μείωση των προβλέψεων για την αύξηση των εσόδων της. Εντός της Deutsche Bank, αυξάνονται οι αμφιβολίες ότι θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της.

Ο Σούινγκ, που επελέγη πριν από ένα χρόνο ως διευθύνων σύμβουλος με εντολή να επιταχύνει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης, πρόσφατα εγκατέλειψε την αντίστασή του στην επιδίωξη πιο τολμηρών βημάτων.

Οι δύο τράπεζες πρόσφατα ενέτειναν τις άτυπες διαπραγματεύσεις τους. Η Deutsche Bank διερευνούσε επίσης άλλες στρατηγικές επιλογές και σχεδίαζε να εφαρμόσει περισσότερες περικοπές κόστους για να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσει να επιτύχει το στόχο κερδοφορίας.

Η Deutsche Bank επιβεβαίωσε τον Φεβρουάριο τους στόχους της για τα οικονομικά μεγέθη 2019, αλλά κατέστησε σαφές ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα εάν η κατάσταση στις αγορές δεν είναι υποστηρικτική και τα έσοδα συνεχίσουν να μειώνονται. Ο Ιανουάριος ήταν ένας κακός μήνας για τα έσοδα από χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ τον Φεβρουάριο υπήρξε μια βελτίωση των συνθηκών.

Για την Deutsche Bank, η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κατάστασης επιδεινώνεται από το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και τον κίνδυνο μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας. Ο πρόεδρος Πολ Αχλάιτνερ φέρεται να υποστηρίζει ότι η διεύρυνση της καταθετικής βάσης, μέσα από μια συγχώνευση με την Commerzbank, αποτελεί έναν τρόπο για τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναβάλει την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων επιδείνωσε την κατάσταση καθώς και οι δύο τράπεζες δήλωσαν ότι θα έχουν δυσκολίες για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου κερδοφορίας τους στο σημερινό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Η ιδέα πίσω από τις συνομιλίες των τραπεζών το 2016 ήταν η συγχώνευση της Commerzbank με μια θυγατρική της Deutsche Bank, η οποία θα περιλάμβανε τις δραστηριότητες λιανικής και μέρος των χορηγήσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η νέα αυτή εταιρεία θα εισαγόταν στο χρηματιστήριο, ενώ η Deutsche Bank θα συνέχιζε την πορεία της ως αμιγώς επενδυτική τράπεζα, με σκοπό να προχωρήσει σε συγχώνευση με άλλο τραπεζικό όμιλο στο μέλλον.

Οι υποστηρικτές μιας συμφωνίας τονίζουν ότι η βοηθήσει τις δύο τράπεζες να μειώσει το κόστος με κλείσιμο καταστημάτων και περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και με την ενοποίηση των επενδύσεων σε πληροφοριακά συστήματα. Επισημαίνουν επίσης την αύξηση της καταθετικής βάσης, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για την Deutsche Bank.

Οι επικριτές λένε ότι μια συγχώνευση θα εμπλέξει τις δύο τράπεζες σε μια πολυετή προσπάθεια αναδιάρθρωσης, με υψηλούς κινδύνους εκτέλεσης και χωρίς να αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα στο κομμάτι επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank.

Αρκετοί ισχυροί επενδυτές της Deutsche Bank έχουν επιφυλάξεις για τη συγχώνευση, επειδή θα προκαλέσει αραίωση της συμμετοχής τους και θα γίνει με βάση πολύ χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων. Και οι δύο τράπεζες έχασαν περισσότερο από το ήμισυ της χρηματιστηριακής τους αξίας μόνο πέρυσι, και οι μετοχές τους απέχουν 90% από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί.