Πολιτική

Τράπεζες-«ζόμπι» στην Ευρώπη δείχνουν τα stress test


Μία στις 4 χρειάζεται κεφάλαια. Ιταλικές και γερμανικές στη χειρότερη θέση. Η κατάρρευση των μετοχών και τα σενάρια bail-in

Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί πλέον το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης. Οσο κι αν η ΕΚΤ και οι Βρυξέλλες προσπαθούν να εξωραϊσουν την εικόνα, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των αγορών: Σε αναλογία μία στις 4, οι μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης είναι «κούφιες» και θα χρειασθούν μεγάλες κεφαλαιακές «ενέσεις» για να σταθούν στα πόδια τους. 

Στο προσκήνιο βρίσκονται τώρα τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών, αλλά η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τις γερμανικές. «Υποψιασμένες» οι αγορές, στέλνουν τις μετοχές τους στα Τάρταρα. 

Κατά 87%(!) έχει υποχωρήσει η μετοχή της Deutsche Bank από τον Ιούλιο του 2007 που ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στο ίδιο διάστημα η χρηματιστηριακή αξία της  Commerzbank έπεσε κατά 97,5%(!). Μόνο στο τελευταίο 12μηνο οι μετοχές των δύο γερμανικών τραπεζών έχουν χάσει πάνω από 60%, ενώ της ιταλικής Monte dei Paschi υποχώρησε κατά 97%!.

 Σε καθοδική τροχιά βρίσκεται και η κερδοφορία: Τα κέρδη της Deutsche Bank σχεδόν μηδενίστηκαν στο β’  φετινό τρίμηνο, υποχωρώντας κατά 98%, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Συγκάλυψη και εξωραϊσμός

Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress test που θα δημοσιευθούν της Παρασκευή, δεν πρόκειται να δείξουν την πραγματική κατάσταση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συτήματος – μάλλον θα αποκαλύψουν ένα μικρό μέρος  των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι 54 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες.

Τα στοιχεία «μαγειρεύονται» για να μην προκαλέσουν σοκ στις αγορές, αναγκάζοντας την ΕΚΤ, τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητήσουν επειγόντως φόρμουλες επώδυνης θεραπείας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε διεθνή οικονομικά media, από τα stress test προέκυψε ότι με βάση το δυσμενές σενάριο, 15 συστημικές τράπεζες – κατ ‘ αναλογία μία στις 4 – δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να  καλύψουν πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους.

Αυτή θα είναι η επίσημη εκδοχή για τα αποτελέσματα των ελέγχων. Η ανεπίσημη – που δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί – δίνει μια πολύ χειρότερη εικόνα. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές  της ΕΚΤ, αποκρύπτεται η πραγματική κατάσταση και εξωραϊζεται η εικόνα των γερμανικών τραπεζών.

Με δύο μέτρα και σταθμά

 Τραπεζικοί παράγοντες στην Αθήνα λένε χαρακτηριστικά ότι «αν εφαρμόζονταν και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα κριτήρια που ίσχυσαν για τις ελληνικές,  θα απαιτούνταν ανακεφαλαιοποιήσεις άνω του 1 τρισ. ευρώ». Με την επιδείνωση χρηματιστηριακού και οικονομικού κλίματος που θα προκαλούσε μια τέτοια είδηση, τα κεφάλαια αυτά  δεν θα μπορούσαν να αντληθούν από τις αγορές. «Εσχατη και αναγκαστική λύση το bail-in. Το επέβαλαν οι Γερμανοί και θα γύριζα μπούμερανγκ εναντίον τους». 

Όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει το Βερολίνο να φθάσουν εκεί τα πράγματα, λένε οι τραπεζίτες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις