Τράπεζες

Τραπεζικό ράλι με κέρδη έως 269%!


Πώς διαμορφώνονται οι αποδόσεις των μετοχών ως το τέλος Ιουλίου. Οι φόβοι για υπερβολή και οι προσδοκίες για τη συνέχεια.

Εντυπωσιακές αποδόσεις εξασφαλίζουν όσοι έχουν τοποθετήσει φέτος κεφάλαια σε τραπεζικές μετοχές, καθώς με το κλείσιμο του 7μήνου τα κέρδη φθάνουν έως και το 269%. Ήδη αρκετοί εκφράζουν φόβους για υπερβολές στο τραπεζικό ράλι, όμως υπάρχουν και σοβαροί λόγοι για να τρέφουν οι επενδυτές προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Beta, με το κλείσιμο του Ιουλίου οι τραπεζικές μετοχές κάνουν καλό… ταμείο:

  • Οι τίτλοι της Τρ. Πειραιώς και της Εθνικής βρίσκονται στην πρώτη ταχύτητα του ράλι, με αποδόσεις 269% και 140,9% αντίστοιχα, από την αρχή του έτους. Η μετοχή της Εθνικής, μάλιστα, είναι η μόνη που πέτυχε διψήφιο (10%) ποσοστό ανόδου τον Ιούλιο, ένα μήνα στη διάρκεια του οποίου αρκετοί επενδυτές θέλησαν να ρευστοποιήσουν κέρδη, καθώς επιβεβαιώθηκε το στοίχημα για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, με αποτέλεσμα να συγκρατηθεί η ανοδική δυναμική του Χρηματιστηρίου και, ειδικότερα, των τραπεζικών τίτλων.
  • Οι μετοχές της Eurobank και της Alpha βρέθηκαν στη δεύτερη ταχύτητα του ράλι, με κέρδη 63,8% και 60,3%, αντίστοιχα. Είναι φανερό ότι οι επενδυτές προτίμησαν τις μετοχές της Πειραιώς και της Εθνικής, επειδή για αυτές τις δύο τράπεζες υπήρχαν μέχρι πρόσφατα οι σοβαρότερες ανησυχίες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ τώρα προβάλλουν ως πειστικά turn around stories. Eurobank και Alpha ακολουθούν ηπιότερη ανοδική πορεία, καθώς έχουν καλύτερο σημείο εκκίνησης.

Ακόμη και μετά τη σημαντική αυτή άνοδο, πάντως, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι εξαιρετικά χαμηλή, καθώς δεν ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Το «τραύμα» του καλοκαιριού του 2015, άλλωστε, παραμένει ανοικτό: όπως δείχνουν τα στοιχεία της Beta, σε σχέση με τις τιμές κλεισίματος στις 26 Ιουνίου 2015, δηλαδή λίγο πριν κλείσει προσωρινά το Χρηματιστήριο, όπως και οι τράπεζες, και επιβληθούν τα capital controls, οι απώλειες των μετοχών κυμαίνονται μεταξύ 89% και 99,6%!

banks

Οι προσδοκίες για τη συνέχεια

Μπορεί να έχει συνέχεια αυτή η ξέφρενη ανοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών, ή μήπως έχουν δίκαιο όσοι εκτιμούν ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία υπερβολής στο ράλι;

Βέβαιο είναι ότι ορισμένα funds αρχίζουν και πάλι να «ξεσκονίζουν» τα παιχνίδια short στις τραπεζικές μετοχές, προεξοφλώντας πτώση: η Blackrock και η Landsdowne, για παράδειγμα, αύξησαν πρόσφατα τις ανοικτές θέσεις τους στη μετοχή της Alpha.

Σε μια συγκρατημένα αισιόδοξη, πρόσφατη ανάλυσή της, η Alpha Finance τόνιζε, με μια διάθεση για λεκτικά παιχνίδια, ότι έχει συντελεσθεί «αλλαγή καθεστώτος» (“regime change”) στον τρόπο που αντιμετωπίζει η αγορά τις τραπεζικές μετοχές. Οι επενδυτές δεν σπεύδουν να ρευστοποιούν όταν οι μετοχές ενισχύονται (“sell in strength”), αλλά να αγοράζουν κάθε φορά που οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν (“buy the dip”).

Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί η Alpha Finance, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες που υποστηρίζουν τη βελτίωση των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών: μειωμένες αποδόσεις των ομολόγων, προσδοκίες για μείωση της πολιτικής αβεβαιότητς και για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και προσδοκίες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων χωρίς την προσφυγή σε αυξήσεις κεφαλαίου έχουν φέρει ισχυρές ροές κεφαλαίων στις τραπεζικές μετοχές.

Το στοιχείο που επιτρέπει στους επενδυτές να αγοράζουν χωρίς φόβο τραπεζικές μετοχές είναι, αναμφίβολα, ο περιορισμός των ανησυχιών, που είχαν ενταθεί σημαντικά το περασμένο φθινόπωρο, για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και την πιθανή προσφυγή σε έκδοση νέων μετοχών.

Η Alpha έχει ισχυρή κεφαλαιακή θέση, ενώ μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia, η Eurobank έχει ήδη θωρακίσει τα κεφάλαιά της. Με τις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων Tier 2, η μεν Εθνική, όπως δήλωσε χθες ο Π. Μυλωνάς, έχει συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 17%, ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς έχει καλύψει το ελάχιστο όριο και πλέον είναι πειστική η διαβεβαίωση της διοίκησης ότι θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της χωρίς την προσφυγή σε μέσα που θα αραίωναν τη συμμετοχή των σημερινών μετόχων.

Συστημικές λύσεις

Το μεγάλο στοίχημα για την πορεία των τραπεζικών μετοχών είναι να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες ότι με συστημικές λύσεις θα καταφέρουν να επιταχύνουν δραστικά την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, κάτι που θα έδινε ισχυρή ανοδική ορμή στις μετοχές.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι τραπεζίτες για αυτό το θέμα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η σχετική χθεσινή τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής, Παύλου Μυλωνά, ο οποίος τόνισε στη γενική συνέλευση των μετόχων ότι: «Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα επιταχυνθεί περαιτέρω με την εισαγωγή των διαφόρων θεσμικών εργαλείων όπως είναι το (i) APS, που είναι πολύ κοντά στο να εγκριθεί, (ii) η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης των δανειοληπτών χαμηλών εισοδημάτων με ενέχυρο πρώτη κατοικία και (iii) το σχέδιο με την χρήση του αναβαλλόμενου φόρου (σ.σ.: σχέδιο Τράπεζας της Ελλάδος)».