Επιθετική στάση απέναντι σε επιχειρήσεις, που επί χρόνια επιδεικνύουν σημαντική καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν λάβει, σκοπεύουν να υιοθετήσουν οι τράπεζες. Έχοντας ως κεντρικό στόχο την αισθητή μείωση των «κόκκινων» δανείων, τα τραπεζικά ιδρύματα θέτουν στο «σκόπευτρό» τους, μη βιώσιμες επιχειρήσεις με αποδεδειγμένη συμπεριφορά «στρατηγικού κακοπληρωτή». Επιπρόσθετα στο στόχαστρο των τραπεζών μπαίνουν και στεγαστικά δάνεια με «βεβαρημένο παρελθόν».
Η «ανάγκη» που ωθεί τις τράπεζες να προβούν σε δραστικά μέτρα, πέραν από την απαραίτητη ανακούφιση των «χαρτοφυλακίων» από τα προβληματικά δάνεια, είναι και η τήρηση της δέσμευσης απέναντι στο Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Τήρηση που σχετίζεται με την άμεση συρρίκνωση των NPLs, όπως επίσης και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων…
Βάσει των δεσμεύσεων, τα «κόκκινα» δάνεια, που σήμερα ανέρχονται σε 75,9 δισ.ευρώ, θα πρέπει να μειωθούν στα 40,2 δισ.ευρώ, έως τα τέλη του 2019, ενώ σ’ ό,τι αφορά στα NPEs, πρέπει να περιοριστούν-πάλι μέχρι το 2019-στα 66,7 δισ.ευρώ.
Οι ιθύνοντες των τραπεζών εκτιμούν ότι είναι απαραίτητη-σε πρώτη φάση- η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των επιχειρηματικών δανείων και σκοπεύουν να δράσουν άμεσα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία».
Τα επιθετικά εργαλεία των τραπεζών
Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα-όπως αναφέρει η «Καθημερινή»- οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μπαράζ καταγγελιών δανείων και θα χρησιμοποιήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει τον εξωδικαστικό μηχανισμό, την αντίστοιχη παρεχόμενη νομική κάλυψη αλλά και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, αναφορικά με τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
Επιθετική στάση, στην ίδια λογική και υπό την πίεση των σχετικών δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, θα τηρηθεί… ευλαβικά και στο ζήτημα των στεγαστικών δανείων. Στον εν λόγω τομέα έχουν παρατηρηθεί «φαινόμενα» στρατηγικών κακοπληρωτών, που μέχρι τώρα βρίσκονταν σ’ ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας.