«Πόλεμο» με τους αποκαλούμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές κηρύσσουν οι τράπεζες, βγάζοντας για τα καλά από την φαρέτρα τους, το «όπλο» των πλειστηριασμών. Με αιχμή του δόρατος τους πλειστηριασμούς, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών που θα τεθούν σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο, οι τράπεζες θα επιδιώξουν τη σημαντική ελάφρυνση των χαρτοφυλακίων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «πεδίο» όπου οι στρατηγικοί κακοπληρωτές διατηρούν ένα… σημαντικό ποσοστό.
Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών ανέρχεται περίπου στο 20% με 25% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ως στρατηγικοί κακοπληρωτές, αποκαλούνται από τις τράπεζες ,όσοι αποδεδειγμένα έχουν την οικονομικά δυνατότητα και άνεση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά συνειδητά το αποφεύγουν, υιοθετώντας μάλιστα και πρακτικές απόκρυψης των εισοδημάτων και των περιουσιακών τους στοιχείων.
Το μερίδιο που τους αναλογεί, 20% με 25% όπως προαναφέρθηκε, είναι σημαντικό και δημιουργεί δυσχέρειες στη λειτουργία των τραπεζών. Ανώτερα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποσαφηνίζουν ότι η «επίθεση» μέσω των πλειστηριασμών και του υπό ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα «δάνεια», δεν αφορά τους συνεργάσιμους δανειολήπτες και αυτούς που αντιμετωπίζουν πραγματικές οικονομικές δυσχέρειες, αλλά… απευθύνεται αποκλειστικά στους στρατηγικούς καλοπληρωτές.
Το μομέντουμ που διαμορφώνεται είναι ιδανικό για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση των τραπεζών, καθώς έλαβε τέλος η αποχή των sυμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς και παράλληλα απομένουν περίπου δύο μήνες για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Επιπρόσθετα απομένουν «μικρές» πινελιές» για την ολοκλήρωση πλέον όλου του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, γεγονός που θα διευκολύνει το έργο των τραπεζών.
Γενναίες ρυθμίσεις για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες
Σύμφωνα με τα επιτελικά τραπεζικά στελέχη, η επιθετική αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και η διόρθωση των «κακώς κειμένων», θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για όσους αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα, καθώς θα δώσει «διέξοδο» για πιο γενναίες ρυθμίσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2016, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων ανερχόταν σε επίπεδο τραπεζών σε 44,8%, ήτοι περίπου 106 δισ. ευρώ.