Τράπεζες

Τράπεζες: Πώς θα στηριχτούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες


Επιδότηση του 50% των μηνιαίων δόσεων προβλέπει το υπό επεξεργασία σχέδιο - Ο ρόλος του SSΜ στην έγκριση του προγράμματος

Μόνο τους ευάλωτους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να καλύψουν τις δόσεις τους μετά τις νέες επιβαρύνσεις στα επιτόκια, θα καλύπτει το σχέδιο που ετοιμάζουν οι τράπεζες και θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο σε δύο εβδομάδες. 

Το εύρος κάλυψης των δανειοληπτών που θα προσφέρει το πρόγραμμα, με δεδομένο πως απορρίφθηκε το ισπανικό μοντέλο των οριζόντιων επιδοτήσεων και το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει –συνδράμει, θα είναι σχετικά περιορισμένο.

Το εγχείρημα σε οικονομικό και πρακτικό επίπεδο αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου οι τράπεζες και υπολογίζεται ότι 20 με 30 χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικού δανείου με υποθήκη πρώτης κατοικίας, που λογίζονται ως ευάλωτοι, θα επωφεληθούν από το σχέδιο.  Οι βασικοί άξονές του, τους οποίους ήδη επεξεργάζονται οι ιθύνοντες των τραπεζών, προβλέπουν επιδότηση των μηναίων δόσεων των ευάλωτων δανειοληπτών κατά 50% και 12μηνη διάρκεια της επιδότησης.

Η στήριξη θα παρέχεται σε ενήμερα δάνεια που υπολογίζεται ότι φτάνουν σε συνολικό ύψος τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά πληροφορίες οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ισχύσουν στο πρόγραμμα τα κριτήρια της Δεύτερης Ευκαιρίας, που σχετίζονται με τα εισοδηματικά όρια των νοικοκυριών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το σχέδιο των τραπεζών θα πρέπει να αξιολογηθεί και να λάβει το «πράσινο φως» από το SSM, δηλαδή τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Αυτό που θα εξεταστεί ενδελεχώς από τους ιθύνοντες του SSM, είναι αν το εν λόγω πρόγραμμα, δημιουργεί πρόβλημα στην κεφαλαιακή σταθερότητα των τραπεζών και επηρεάζει αρνητικά τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους.  Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα απαιτηθεί διάστημα περίπου ενός μηνός, προκειμένου  η ΕΚΤ να αποφανθεί για το εν λόγω σχέδιο.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ΥΠΟΙΚ και τράπεζες

Η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στους τραπεζίτες και του υπουργού Οικονομικών κατάληξε σε «ναυάγιο». Οι εκπρόσωποι των τραπεζών απέρριψαν τα  οριζόντια μέτρα ελάφρυνσης, κατά τα πρότυπα αυτών που εφαρμόσθηκαν στην Ισπανία, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να αναλάβει το βάρος ενός νέου προγράμματος επιδότησης δόσεων δανείων.

Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτό το πράττει, όχι μόνο γιατί είναι περιορισμένα τα περιθώρια του προϋπολογισμού για το 2023 (υπάρχει αποθεματικό 1 δισ. για έκτακτες ανάγκες, που θα μπορούσε να εξαντληθεί πολύ γρήγορα αν ανεβούν πάλι οι τιμές της ενέργειας), αλλά και επειδή η παροχή κρατικών επιδοτήσεων για να καλυφθούν τα κόστη που δημιουργεί η πολιτική της ΕΚΤ θα ήταν μια κίνηση εξουδετέρωσης της νομισματικής πολιτικής, που θα προκαλούσε προστριβές με την ΕΚΤ. Άλλωστε, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα