Χρηστικά

Τράπεζες: Μήνυμα στα funds με πλειστηριασμούς ακριβών κατοικιών


Στο στόχαστρο μεγαλοοφειλέτες στρατηγικοί κακοπληρωτές

Δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που οφείλουν μεγάλα ποσά και δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν “ευάλωτοι” ώστε να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου Πτωχευτικού ή να εξασφαλίσουν αναστολή πληρωμών, μπαίνουν στο στόχαστρο των τραπεζών απειλούμενοι με άμεσες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ολες οι τράπεζες καταρτίζουν λίστες δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας, για τους οποίους θα κινηθούν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, εφ' όσον διαπιστώνεται ότι η μη πληρωμή δόσεων δεν οφείλεται σε μείωση εισοδήματος λόγω πανδημίας.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε δανειολήπτες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους τα 2-3 τελευταία χρόνια, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση λόγω πανδημίας. Οποιοι οφείλουν μεγάλα ποσά και διαθέτουν πρώτη κατοικία – ή άλλα ακίνητα – πολύ μεγάλης αξίας, χαρακτηρίζονται από τις τράπεζες “στρατηγικοί κακοπληρωτές” και μπαίνουν πρώτοι στις λίστες κατασχέσεων-πλειστηριασμών.

Εν όψει τιτλοποιήσεων

Οι τράπεζες φοβούνται ότι η πανδημία και η επακόλουθη οικονομική κρίση γίνονται  αφορμή για να καλλιεργηθεί πάλι κουλτούρα αθέτησης πληρωμών, που δυσκολεύει την προσπάθεια τακτοποίησης-διευθέτησης και δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων.

Αποφασίζουν λοιπόν να κινηθούν και να “κυνηγήσουν” τους οφειλέτες με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται μεγάλες τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων.

Πέραν της είσπραξης κάποιων ποσών από εκποιήσεις ακινήτων ή από ρυθμίσεις δανείων, οι τράπεζες θέλουν να δείξουν στα funds  και στους άλλους υποψήφιους επενδυτές των τιτλοποιήσεων, ότι αυτές οι κόκκινες απαιτήσεις τους είναι κατά μεγάλο ποσοστό εισπράξιμες. Αρα δεν πρόκειται να χάσουν αν τις αγοράσουν ή αναλάβουν τη διαχείριση τους.
Η εντύπωση που θα δημιουργηθεί όσον αφορά την εισπραξιμότητα, θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση των τιμημάτων – δηλαδή για το τι θα εισπράξουν οι τράπεζες έναντι των εκχωρούμενων κόκκινων δανείων.

 Οι πρώτες λίστες

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων μέσης-υψηλής αγοραίας αξίας, για δάνεια άνω των 300.000 ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται πέραν της διετίας.

Οι σχετικές λίστες περιλαμβάνουν πολυτελείς κατοικίες στην Κηφισιά, τη Νέα Ευθραία, την Πολιτεία, τη Γλυφάδα, το Καβούρι  και σε άλλες “ακριβές” περιοχές.

Στο σφυρί θα βγούν και πολυτελή διαμερίσματα που βρίσκονται στο Κολωνάκι, το Νέο Ψυχικό, το Παλαιό Φάληρο κλπ, καθώς και ορισμένα επαγγελματικά ακίνητα  στα οποία έχουν εγγραφεί προσημειώσεις και υποθήκες έναντι στεγαστικών δανείων.