Τράπεζες

Τράπεζες: «Καλή χρονιά» με νέες χρεώσεις!


«Καλή χρονιά» με νέες χρεώσεις λένε οι τράπεζες στους πελάτες τους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το σκηνικό των δεσμεύσεων για πάγωμα των προμηθειών, στις οποίες κατέληξε η σύσκεψη των τραπεζιτών στο Μέγαρο Μαξίμου στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ήταν καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα. 

Είναι ενδεικτικό ότι από την πρωτοχρονιά η τράπεζα Πειραιώς - o μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χώρας - επιβάλλει σε πελάτες της πάγιο τέλος 5 ευρώ για την τήρηση e banking, αφαιρώντας το ποσό από τους λογαριασμούς τους, όπως φαίνεται και στο παρακάτω screenshot, που μάς απέστειλε αναγνώστης του «Σin».

peiraios

Από τη μία δηλαδή οι τράπεζες διατείνονται ότι επιδιώκουν την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από την άλλη διαμορφώνουν αντικίνητρα, με νέες επιβαρύνσεις. 

Το συμπέρασμα είναι ότι οι τράπεζες προχωρούν κανονικά, πέρα από τα λόγια και την επικοινωνιακή διαχείριση, στην εφαρμογή του σχεδίου τους για επιβολή προμηθειών σχεδόν στο σύνολο των κινήσεων των πελατών τους. Χρεώσεις από το γκισέ και το ΑΤΜ μέχρι το διαδίκτυο

Μάλιστα, το νεοπαγές τέλος για e banking της τράπεζας Πειραιώς, θεωρείται το πρώτο βήμα για την επιβολή ετήσιας προμήθειας τήρησης λογαριασμού, που σύμφωνα με πληροφορίες, είναι βασικός στόχος των τραπεζιτών. 

Είναι φανερό ότι οι ελληνικές τράπεζες, παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια στήριξής τους («Ηρακλής»), έχουν ανακαλύψει την...πηγή ενίσχυσης των εσόδων και της κερδοφορίας τους, επιβαρύνοντας με σειρά χρεώσεων τους πελάτες τους, που θα πρέπει να εξοικειώνονται με την ιδέα ότι η όποια τραπεζική συναλλαγή τους θα έχει κάποιο κόστος γι’ αυτούς.

Για την ιστορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στην προ διμήνου σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, απευθυνόμενος στους τραπεζίτες: «Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο».

Δημήτρης Κυριακόπουλος 

Διαβάστε επίσης