Αγορές

Τράπεζες και διϋλιστήρια κοκκίνισαν το χρηματιστήριο


Εντυπωσιακός τζίρος και έντονη μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο πριν από το αυριανό κλείσιμο των Παραγώγων, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Το στοίχημα παραμένει ανοιχτό και το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται.

 Με έντονες διακυμάνσεις κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες, που έκλεισαν τελικά με μικρές απώλειες. Ιδιαίτερα αρνητική εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, όπου εκδηλώθηκαν οι εντονότερες πιέσεις. Οι τραπεζικές μετοχές που κάλυψαν τις δύο προηγούμενες μέρες  το 60% του συνολικού τζίρου, είχαν σήμερα πολύ μικρότερη συμμετοχή (περίπου 30%).

Σε 152,2 εκατ. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία συναλλαγών, με 38,4 εκατ. στην ΤΕΝΕΡΓΑ και 18,4 εκατ. στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ήταν οι πρωταγωνίστριες της ημέρας.

Deal και έκτακτη εισφορά

To μέγα-deal στις ΑΠΕ με την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Masdar των Εμιράτων δημιούργησε κλίμα και νέες προσδοκίες στο χρηματιστήριο, καθώς μεγάλο μέρος από τα 2,4 δισ. ευρώ του τιμήματος εκτιμάται ότι θα επανατοποθετηθεί στην αγορά, ενισχύοντας τη ρευστότητα και τις αποτιμήσεις.

Ομως το "καλό νέο" αντισταθμίστηκε εν μέρει από την είδηση ότι επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα "υπερκέρδη" των διυλιστηρίων και ότι οι δύο εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου (Motor OIl και ΕΛΠΕ) θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περί τα 300 εκατ. ευρώ, με ανάλογη επιβάρυνση των αποτελεσμάτων τους. Φυσικό επακόλουθο η υποχώρηση των τιμών των μετοχών τους.

Ανησυχίες προκάλεσε η φημολογία ότι έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί και στα κέρδη των τραπεζών. ΟΙ φήμες διαψεύσθηκαν στη συνέχεια από κυβερνητικές πηγές, αλλά "το κακό είχε γίνει"

Θετική εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες κέρδισαν σταδιακά έδαφος. Στο +0,70% ο DAX και ο FT-100, άνοδο 1,15% σημείωσε ο CAC40  στο Παρίσι. Ευθραυστες ισορροπίες στη Wall Street, ο Dow Jones .ενισχύεται αυτή την ώρακατά 0,20%.

Ασθενεί πιέσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης, κυρίως στα γερμανικά. Ενισχύθηκαν τα ελληνικά και η απόδοση του 10ετούς υποχωρούσε νωρίτερα κατά 2 μονάδες βάσης.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης σε τροχιά διολίσθησης. Ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε την τελευταία ώρα και οι απώλειες περιορίστηκαν.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 1.421,71 μονάδες με απώλειες 0,31%. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε υψηλό +0,59% στις 1.434,66 μονάδες και χαμηλό -1,03% στις 1.411,53
Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,20% κλείνοντας στις 3.448,49μονάδες. Στο κόκκινο με -0,78% ο δείκτης των mid caps
 Ο τραπεζικός δείκτης  πήγε από +1,14% μέχρι -2,92% και τερμάτισε με απώλειες 1,16%.

Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσημο μόνο η απολύτως "κοντρολαρισμένη" Optima με +2,6%. Στο κόκκινο Πειραιώς -1,8%, Alpha -1,6%, Εθνική -1,3%, Τρ. Ελλάδος -0,7%, Eurobank -0,2%. Αμετάβλητη η Attica Bank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ΔΕΗ +2,1%, Jumbo +1,5%, Τιτάν +1,4%, Μυτιληναίος και ΤΕΝΕΡΓΑ +0,9%, Quest +0,8%, Coca-cola +0,6%.

Στον αντίποδα Motor Oil -3,4%, ΕΛΠΕ -2,9%,  Ελλάκτωρ -1%, ΟΠΑΠ και Autohellas -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις