Αγορές

Τράπεζες και ΔΕΗ δίνουν ώθηση στο ΧΑ


Ισχυρή ανοδική δυναμική διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, καθώς οι αγοραστές επιστρέφουν, κερδίζοντας τη μάχη με τους βραχυχρόνιους traders που προσπαθούν να κατοχυρώσουν βραχυχρόνια κέρδη. Με κινητήριο μοχλό τις τράπεζες και τη ΔΕΗ οι βασικοί δείκτες κινούνται ανοδικά, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι έντονη και ο τζίρος αυξημένος.

Θετική η επίδραση από την αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζεται το  ράλι διαρκείας και οι αποδόσεις υποχωρούν συνεχώς, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά.

Το ενδιαφέρον για ελληνικά χρεόγραφα ενισχύεται, ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο περιθώριο της οποίας θα συζητηθεί η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Οι δημοσιονομικές εξελίξεις και οι εκτιμήσεις ΔΝΤ- Κομισιόν για την πορεία  της ελληνικής  οικονομίας και τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας ενισχύουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Στο ΧΑ βασικός πόλος έλξης κεφαλαίων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας βελτιώνουν τις προοπτικές των τραπεζών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η φάση συσσώρευσης στην οποία βρέθηκε τις τελευταίες μέρες το χρηματιστήριο, τείνει να ολοκληρωθεί. Αυξάνονται λοιπόν οι πιθανότητες νέας ισχυρής και παρατεταμένης ανοδικής κίνησης, που θα φέρει τον ΓΔ  πάνω από την περιοχή της επόμενης αντίστασης, η οποία εντοπίζεται στις 775-785 μονάδες.

Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης κινείται 765 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,20%. Κατά 0,90% ενισχύεται ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.961 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 2,60%, έχοντας σημειώσει υψηλό +2,97%. Προηγείται η Πειραιώς με +4,6%. Εθνική +3,8%, Alpha και Attica +2,2%,  Eurobank +1,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσιάζει η ΔΕΗ, με άλμα +5,6%. Το ράλι της μετοχής αποδίδεται στις προοπτικές που διαμορφώνονται για την εταιρεία, με την εξασφάλιση φθηνής χρηματοδότησης από την Ευξείνια Τράπεζα, την τιτλοποίηση απαιτήσεων 2,2 δισ. ευρώ και την αναμενόμενη πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Ακολουθούν  Ελλάκτωρ  και Μιτιληναίος +2,5%, ΟΤΕ +2%, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ +1,7%, ΑΔΜΗΕ +1,4%.

  Στο κόκκινο Motor Oil -0,5%,  ΟΠΑΠ -0,4%, ΕΛΠΕ και Coca-Cola -0,2%