Αγορές

Τράπεζες και blue chips του ενεργειακού τομέα "κοκκινίζουν" το ΧΑ


Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι αγορές, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, μετά την "προσωρινή" διακοπή λειτουργίας του Nord Stream - για "εργασίες συντήρησης" όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά. Αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι η ροή δεν πρόκειται να αποκατασταθεί μετά την προγραμματισμένη για τις 22 Ιουλίου ολοκλήρωση των εργασιών στον αγωγό.

Εντονη νευρικότητα επικρατεί στο Ευρωπαϊκό.Χρηματιστήριο Ενέργειας του Αμστερνταμ και η τιμή του φυσικού αερίου κινείται με μεγάλες διακυμάνσεις, υποχωρώντας κατά 3,5% στα 169 ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε υπερβεί τα 174. Σε παράλληλη τροχιά οι τιμές του αργού πετρελαίου. Το brent "γύρισε" από +2% σε -1,5% στα 105,4 δολάρια.

Ενισχύονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης, οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς υποχωρούν κατά 5,5 μονάδες βάσης, μικρές μεταβολές τιμών/αποδόσεων στα ελληνικά.

Ρευστό σκηνικό και μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχανε το πρωι πάνω από 2% και τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε 0,75%. Οριακή πτώση στο Λονδίνο,  στο -0,25% ο FT-100.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι δείκτες διολισθαίνουν από το ξεκίνημα της συνεδρίαση και τώρα βρίσκονται στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,05% στις 793,85 μονάδες, έχοντας αποκτήσει πτωτική βραχυχρόνια τάση. Αναλυτές εκτιμούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί ισχυρή τεχνική αντίδραση και ενδεχομένων να αλλάξει η τάση. Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου, που είναι μόλις 16,5 εκατ. ευρώ σε περίπου 4 ώρες συναλλαγών..

  Ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει αυτή την ώρα 1,15%, κινούμενος στις 1.899,3 μονάδες. Στο +0,85% ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -2,71% και τώρα υποχωρεί κατά 2,55%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -3,7%, Eurobank -2,9%, Alpha και Τρ. Ελλάδος -2,5%, Εθνική -1,7%, σχεδόν αμετάβλητη η Attica Bank +3,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips άνοδο καταγράφουν οι Quest +1,7%, ΕΥΔΑΠ +1,4%, Σαράντης +1,1%, ΟΠΑΠ +0,9%, ΟΤΕ και Coca-Cola +0,7%.

Στον αντίποδα ΔΕΗ -4,6%, Βιοχάλκο -2,8%, Motor OIl -2,1%, ΑΔΜΗΕ, ΤΙτάν και ΤΕΝΕΡΓΑ -1,7%,  Lamda -1,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα