Αγορές

Τράπεζες και blue chips δίνουν πάλι "υποσχέσεις" στο χρηματιστήριο


"Υποσχέσεις για καλύτερες μέρες" στο χρηματιστήριο αφήνει η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που έκλεισε με θετικό πρόσημο τους δείκτες και με σημαντική άνοδο των τραπεζικών μετοχών.

 Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το κλίμα που θα διαμορφωθεί την επόμενη εβδομάδα στις διεθνείς αγορές, με βασικές παραμέτρους την πορεία των τιμών ενέργειας και τα νέα οικονομικά στοιχεία.

Σε αισιόδοξες προβλέψεις συνηγορεί η σημερινή εικόνα της Wall Street,όπου ο Dow Jones κινείται ανοδικά κερδίζοντας αυτή την ώρα 1,50% ενώ ο S&P και ο Nasdaq σημειώνουν άνοδο 1,70%. Θετικός καταλύτης για τις αμερικανικές αγορές τα υψηλότερα των αναμενομένων κέρδη γ' τριμήνου που εμφανίζουν τράπεζες και μεγάλες εταιρείας του χρηματοοικονομικού τομέα. Στην Ευρώπη τα κέρδη είναι μικρότερα (DAX και CAC40 +0,40%)

 Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά  παραμένει σε ανοδική κατεύθυνση, χωρίς όμως να διαθέτει δυναμική. Προϋπόθεση για την υπέρβαση αντιστάσεων και την επαναφορά του ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες είναι η αύξηση του τζίρου. Τις τελευταίες μέρες ήταν εξαιρετικά ισχνός- όπως και κατά το πρώτο ήμισυ της σημερινής. Η συναλλακτική κίνηση  "ζωήρεψε" στο τελευταίο δίωρο της σημερινής συνεδρίασης και ο τζίρος αυξήθηκε, φθάνοντας τα 58,3 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται ακόμη σε φάση συσσώρευσης, εν αναμονή ειδήσεων και γεγονότων που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και τάση. Προβλέπουν ότι η αργή πλαγιοανοδική κίνηση θα συνεχισθεί ΄την επόμενη εβδομάδα, αν δεν προκύψουν εν τω μεταξύ σημαντικές εξελίξεις..

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα με θετικό πρόσημο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, παρουσιάζοντας μεταβλητότητα και διακυμάνσεις. Μετά τις 14:30 πήραν ανοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας στα απόλυτα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης  σημείωσε χαμηλό +0,09% στις 889,39 μονάδες και έκλεισε στις 894,74 με κέρδη 0,69%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,70%, τερματίζοντας στις 2.163,62μονάδες. Στο +0,86% ο δείκτης των Mid Caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,30% στο απόλυτο υψηλό ημέρας ( στις 570,35 μονάδες). Στην πρώτη θέση η Εθνική με +3,2%. Ακολούθησαν Alpha +2,5%, Eurobank +2%, Πειραιώς +1,1%. Στο κόκκινο Attica Bank -1%, Τρ. Ελλάδος -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +3%, Motor Oil +2,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,8%, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Βιοχάλκο +1%.

Με απώλειες μόνον 4μετοχές: Jumbo -3%, Coca-Cola και ΟΤΕ -0,8%, Aegean -0,2%..

 Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Κρι-Κρι +4,2%, ΕΥΑΘ +2,9%, Πλαίσιο και ΟΛΘ +2,4%, Quest +1,5%. Στο κόκκινο μόνον οι Intracom και Παπουτσάνης -0,9%, Briq -0,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα