Τράπεζες

Τράπεζες: Φόβοι… εκτοπισμού χιλιάδων υπαλλήλων


Σημείο έντονου προβληματισμού η στελέχωση και οι εργασιακές σχέσεις στα οχήματα ειδικού σκοπού για τα κόκκινα δάνεια

Μαζί με τα κόκκινα δάνεια θα φύγουν και οι υπάλληλοι; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους συνδικαλιστές του τραπεζικού τομέα, το τελευταίο διάστημα, καθώς οι διοικήσεις κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τη στελέχωση και τις εργασιακές σχέσεις στις νέες θυγατρικές εταιρείες – οχήματα ειδικού σκοπού, που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για μικρές, «κακές τράπεζες», που θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να θέσουν εκτός των ισολογισμών τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια αρκετών δισ. ευρώ. Οι σχετικές διεργασίες είναι πολύ προχωρημένες στην περίπτωση της Eurobank, ενώ και η Πειραιώς έχει προχωρήσει αρκετά στην ίδια κατεύθυνση.

Προς το παρόν, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς θα στελεχωθούν τα νέα εταιρικά οχήματα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τραπεζικές διοικήσεις σχεδιάζουν να μεταφέρουν προσωπικό στις νέες εταιρείες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεταφορά ίσως και περισσότερων από 2.000 υπαλλήλους, σε πρώτη φάση.

Για το προσωπικό, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα πρόκειται για μετακινήσεις χωρίς δυσμενείς επιδράσεις στις εργασιακές σχέσεις, ή για μια μορφή… εκτοπισμού, ώστε οι τράπεζες να απαλλαγούν με λίγες κινήσεις από σημαντικό αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι θα πάψουν να εγγράφονται στο δυναμικό των τραπεζών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

Το θέμα αυτό έθεσε και σήμερα η ηγεσία της ΟΤΟΕ στους κορυφαίους τραπεζίτες και τον Γιάννη Στουρνάρα, που προσήλθαν στην κοπή της πίτας της. Ειδικότερα, δηλώθηκε η ανησυχία του προσωπικού για όσα γίνονται αυτή την περίοδο με τα οχήματα ειδικού σκοπού και, γενικότερα, με τους σχεδιασμούς για νέα μείωση του προσωπικού στις τράπεζες.

Η ΟΤΟΕ έχει ήδη διατυπώσει τη θέση της για την απασχόληση στα SPV, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνουν μόνιμες μετακινήσεις, αλλά δανεισμός εργαζομένων, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις τράπεζες.

Σχετικά με τη νέα μείωση προσωπικού που σχεδιάζεται, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, είχε τονίσει, μιλώντας τον Νοέμβριο στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, ότι οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών είναι αυτοί που πιέζουν για μείωση θέσεων εργασίας. Είχε κάνει λόγο για σχέδια μείωσης της απασχόλησης κατά 5.000 – 10.000 άτομα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, τονίζοντας ότι η ΟΤΟΕ δεν θα επιτρέψει να τεθούν σε εφαρμογή. «Θα μας βρουν μπροστά τους», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Κούκος.