Πολιτική

Τραμπ: Υπόσχεται νίκη κατά των οπιοειδών... αλλά χωρίς νέες λύσεις


Νίκη στη μάχη κατά της χρήσης οπιοειδών ναρκωτικών, που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στις ΗΠΑ, υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να προτείνει νέες λύσεις, αλλά και χωρίς να υιοθετήσει την πρόταση επιτροπής που ο ίδιος συνέστησε, ώστε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις του σε εκδήλωση που είχε περιγράψει ως "σημαντικότατη ενημέρωση" για την κρίση οπιοειδών, εν μέσω "διακοπών μετά εργασίας" διάρκειας δύο εβδομάδων στις ιδιωτικές του εγκαταστάσεις γκολφ στο Νιού Τζέρσεϊ. Στην ίδια εκδήλωση είχε επίσης προειδοποιήσει και τη Βόρεια Κορέα μετά από απειλές που είχε εκτοξεύσει η ασιατική χώρα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Είμαι σίγουρος ότι μέσω της συνεργασίας με τους ειδικούς μας στην υγεία και την επιβολή του νόμου θα πολεμήσουμε την θανατηφόρα αυτή επιδημία και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κερδίσουν", είπε σε δημοσιογράφους ο Τραμπ. "Είμαστε επίσης πολύ, πολύ αυστηροί στα νότια σύνορά μας από όπου μπαίνουν στη χώρα πολλά από αυτά, και μιλάμε με την Κίνα, (από) όπου εισάγονται ορισμένες μορφές του τεχνητού ναρκωτικού, και τα πράγματα είναι άσχημα", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Τομ Πράις είπε στην ίδια εκδήλωση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστρώσει "μια ολοκληρωμένη στρατηγική" που θα παρουσιάσει στον Τραμπ "στο άμεσο μέλλον".

Η επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον Τραμπ για να μελετήσει την κατάχρηση οπιοειδών τον προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα αποδεσμεσει κρατική βοήθεια για την προσπάθεια.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, τα οπιοειδή έπαιξαν ρόλο σε πάνω από 33.000 θανάτους στις ΗΠΑ το 2015, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν επίσημα δεδομένα, ενώ οι σχετικοί θάνατοι συνεχίζουν να δείχνουν ανοδική τάση.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλέστηκε η επιτροπή, υπό την προεδρία του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, από το 1999 έχουν τετραπλασιαστεί οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ, ενώ δύο τρίτα από αυτούς συνδέονται με οπιοειδή όπως η ηρωίνη και τα ισχυρά παυσίπονα όπως τα Percocet και OxyContin (που περιέχουν οξυκωδόνη), καθώς και η φαιντανίλη.

Μιλώντας μαζί με τον Πράις, η ανώτατη σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ είπε, "Είμαστε ένα έθνος που καταναλώνει νόμιμα και παράνομα φάρμακα σε πολύ αυξημένο και ανησυχητικό ρυθμό. Το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πλευρά των ηττημένων του πολέμου".

Η κρίση δεν μπορεί να λυθεί εν μία νυκτί, είπε η Κόνγουεϊ, αλλά "το μεγαλύτερο μέρος της εξαιρετικής δουλειάς γίνεται σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο". Χαρακτήρισε επίσης το θέμα ως "μη κομματικό θέμα σε αναζήτηση δικομματικής υποστήριξης και δικομματικών λύσεων".

ΑΠΕ-ΜΠΕ