Διεθνή

Τραμπ: Προτεραιότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη στις ΗΠΑ


Εκτελεστικό διάταγμα υπέγραψε, χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο δίνει εντολή στην κυβέρνησή του να μετατρέψει σε προτεραιότητα την επίτευξη προόδου στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), όπου η κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να απειληθεί από την Κίνα.

Το προεδρικό διάταγμα καλεί την «ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αφιερώσει όλους της τους πόρους» προκειμένου να συμβάλλει η χώρα να παραμείνει στην πρωτοπορία ως προς την ΤΝ. «Οι Αμερικανοί επωφελήθηκαν τρομερά διότι υπήρξαν προάγγελοι και πρωτοπόροι διεθνώς στην ανάπτυξη της ΤΝ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Ωστόσο, δοθείσης της ταχύτητας με την οποία προχωρά η καινοτομία στην Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν μπορούμε να τηρούμε παθητική στάση και να υποθέτουμε ότι η κυριαρχία μας είναι εγγυημένη», συνεχίζει το κείμενο.

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας δεν γίνεται λόγος για κάποιο ποσό που θα δαπανηθεί, ούτε περιγράφεται κάποια στρατηγική για την ανάπτυξη της ΤΝ από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η κίνηση καταγράφεται με φόντο την ένταση, που κλιμακώθηκε ραγδαία από πέρυσι, ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Ανάμεσα στα πολλά θέματα για τα οποία διαφωνούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, φιγουράρει η τεχνολογία και ιδίως κάποιες διαστάσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιστημονικού και τεχνολογικού πεδίου στο οποίο οι Κινέζοι πραγματοποιούν τεράστιες επενδύσεις. Αμερικανοί ειδικοί στηλίτευσαν το ότι η ανακοίνωση δεν ήταν πιο συγκεκριμένη.

Ο Λευκός Οίκος αναφέρθηκε πάντως σε κάποια στάδια:

  • αύξηση των πόρων για την έρευνα,
  • συστάσεις για τη ρύθμιση του τομέα,
  • προώθηση της ΤΝ στην εκπαίδευση,
  • βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.

Δίχως να κάνει λόγο ευθέως για την Κίνα, το κείμενο της αμερικανικής προεδρίας αξιώνει να «προστατευθεί το (αμερικανικό) πλεονέκτημα στην ΤΝ και στις τεχνολογίες που είναι κρίσιμες για τα συμφέροντά μας» που συνδέονται «με την εθνική μας ασφάλεια και την οικονομία μας» έναντι «ξένων στρατηγικών ανταγωνιστών και αντιπάλων μας».