Διεθνή

Τραμπ: Οχι υπηκοότητα σε παιδιά μεταναστών


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το δικαίωμα απόκτησης αμερικανικής υπηκοότητας από τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από μη Αμερικανούς πολίτες και παράτυπους μετανάστες.

"Εξετάζουμε πολύ σοβαρά το δικαίωμα στην υπηκοότητα, όπου όταν αποκτάς μωρό στα εδάφη μας, όταν περνάς τα σύνορα και κάνεις παιδί, συγχαρητήρια, το μωρό είναι Αμερικανός πολίτης... Ειλικρινά είναι γελοίο", είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Τον Οκτώβριο του 2018 σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα καταργήσει με εκτελεστικό διάταγμα το λεγόμενο "δίκαιο του εδάφους", δηλαδή το δικαίωμα οποιουδήποτε γεννιέται στις ΗΠΑ να αποκτά την υπηκοότητα.

Οι νομικοί ωστόσο εκτιμούν ότι η κατάργηση αντιβαίνει στο Σύνταγμα των ΗΠΑ. Η 14η τροπολογία, που εγκρίθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μαύρων, προβλέπει ότι αμερικανική υπηκοότητα χορηγείται "σε όλους τους ανθρώπους που γεννιούνται στη χώρα".

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Τραμπ