Διεθνή

Τραμπ για Συρία: Οι Κούρδοι δεν είναι άγγελοι, είναι "καλό" η Ρωσία να βοηθήσει(vd)


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Κούρδοι, εναντίον των οποίων η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση στη βόρεια Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, "δεν είναι άγγελοι".

"Οι Κούρδοι προστατεύονται πολύ καλά", δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο ίδιος κατηγορείται στις ΗΠΑ όπως και από τους ξένους συμμάχους του ότι "εγκατέλειψε" τους Κούρδους.

"Εξάλλου, (οι Κούρδοι) δεν είναι άγγελοι", πρόσθεσε την ώρα που ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία για να συναντήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Τους δώσαμε πολλά λεφτά για να πολεμήσουν μαζί μας κι αυτό είναι εντάξει, τα πήγαν καλά όταν πολέμησαν μαζί μας, δεν τα πήγαν και τόσο καλά όταν δεν ήταν μαζί μας".

Πρόσθεσε δε ότι ήταν "μεγάλη ηλιθιότητα" από τις ΗΠΑ να πολεμήσουν μέσα και γύρω από το Ιράκ κι ότι αυτό έχει κοστίσει περί τα 5,5 τρις δολάρια.

"Τώρα οι Κούρδοι πολεμούν μαζί με τη Ρωσία, τους εύχομαι καλή τύχη", είπε για να σημειώσει ότι "παλαιότερα οι Ρώσοι πολεμούσαν στο Αφγανιστάν και ονομάζονταν Σοβιετική Ένωση. Τώρα ονομάζεται Ρωσία για κάποιο λόγο. Έχασαν πολλά λεφτά στο Αφγανιστάν και συνεπώς μίκρυναν".

Παράλληλα, προσπάθησε να υποβαθμίσει την κρίση στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή κατά των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι είναι "καλό" η Ρωσία να βοηθήσει τη Δαμασκό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, παρά να γίνονται μάχες στην περιοχή και ότι εξαρτάται από τις χώρες εκεί να βρουν μια λύση.

Ο Τραμπ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Συρία, ενώ δήλωσε πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.