Διεθνή

Τράμπ: Αν το Ιράν κλιμακώσει, αυτό θα είναι το τέλος του


Αυστηρό μήνυμα κατά της Τεχεράνης απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, τονίζοντας ότι αν το Ιράν δεν προσέξει τις κινήσεις του, αυτό θα σημάνει το τέλος του.

Το μήνυμα του Τράμπ δείχνει αλλαγή στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών προς την χώρα της Μέσης Ανατολής, η οποία ακολουθεί την ανάπτυξης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Τις προηγούμενες ημέρες οι ηγεσίες των δύο χωρών εξέφραζαν την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης.

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι θέλει να αποτρέψει έναν πόλεμο στην περιοχή, αλλά διαμηνύει ότι θα απαντήσει με όλη την ισχύ της και με αποφασιστικότητα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της,

 Η δήλωση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Αντελ αλ-Ζουμπέιρ, έπειτα από τις επιθέσεις  με drones που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε δύο σαουδαραβικούς σταθμούςδιύλισης πετρελαίου από τις δυνάμεις των Χούτι της Υεμένης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ιράν παρακίνησε την οργάνωση των Χούτι ή φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ να εκτελέσουν αυτές τις επιθέσεις.

Την ευθύνη για την επίθεση με drones κατά των δύο σαουδαραβικών σταθμών διύλισης πετρελαίου ανέλαβε η φιλοϊρανική οργάνωση των Χούτι, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της Σαουδικής Αραβίας και του συνασπισμού δυνάμεων που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης.