Πολιτική

Τρ. Πειραιώς: Νέα διαδικασία για CEO, πολλά ερωτήματα


 

Σε αδιέξοδο κατέληξε και η σημερινή προσπάθεια του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου, μετά την καταψήφιση του μοναδικού υποψηφίου -και προταθέντος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας-, κ. Χρήστου Παπαδόπουλου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η διαδικασία επιλογής CEO αρχίζει από μηδενική βάση, καθώς η επιτροπή επιλογής της τράπεζας θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει και νέες υποψηφιότητες. Ο κ. Γιώργος Πουλόπουλος θα συνεχίσει να ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου.

Η διαδικασία αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα:

Το πρώτο ερώτημα είναι αν η επιλογή CEO θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή αν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, με καταληκτικό σημείο την τακτική γενική συνέλευση του Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αναλάβει με το μνημόνιο υποχρέωση κάλυψης όλων των κορυφαίων διοικητικών θέσεων στις τράπεζες ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) είχε στο παρελθόν ασκήσει πιέσεις για συντόμευση των διαδικασιών, ιδιαίτερα στην Τρ. Πειραιώς, όπου η διοικητική εκκρεμότητα μένει ανοικτή από τις αρχές του χρόνου. Μάλιστα, είχε γίνει λόγος ακόμη και για ορισμό διευθύνοντος συμβούλου με εποπτική παρέμβαση του SSM.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν οι δύο υποψήφιοι, που συμμετείχαν σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Θωμόπουλος, θα πρέπει να θεωρείται ότι έχουν τεθεί εκτός διεκδίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν ισχύει. Ο μεν κ. Παπαδόπουλος καταψηφίσθηκε με 8 αρνητικές ψήφους στη σημερινή ψηφοφορία στο 13μελές δ.σ., αλλά αυτό ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα των φόβων ότι θα μπορούσε να μπλοκαρισθεί και πάλι ο διορισμός του από τον SSM, εξαιτίας της συνεχιζόμενης έρευνας των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση των συναλλαγών της Stardard Chartered με Ιρανούς. Αν η έρευνα κλείσει το επόμενο διάστημα χωρίς περαιτέρω εμπλοκή του κ. Παπαδόπουλου, θα μπορούσε να επανέλθει στη διεκδίκηση της θέσης του CEO, χωρίς να υπάρχουν πλέον ανησυχίες για παρέμβαση του SSM. Εξάλλου, ο κ. Θωμόπουλος απέσυρε την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά του, πριν τεθεί σε ψηφοφορία, γνωρίζοντας ότι οι συσχετισμοί ήταν δυσμενείς για το πρόσωπό του. Όμως, αυτό δεν τον εμποδίζει να επανέλθει, καθώς έχει σταθερή υποστήριξη από τον Τζον Πόλσον, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η έρευνα του SSM για το ρόλο του στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς. Αν δεν υπάρξουν «σκιές», ο κ. Θωμόπουλος αναμένεται να επανέλθει στη διεκδίκηση.

Το τρίτο ερώτημα είναι ποια στρατηγική θα χαράξει στο εξής το ΤΧΣ, δεδομένου ότι για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν, ως γνωστόν, στη διαδικασία επιλογής προέδρου της Εθνικής) η πρόταση που κατέθεσε ως βασικός μέτοχος συστημικής τράπεζας, δηλαδή η πρόταση για την επιλογή του κ. Παπαδόπουλου, απορρίπτεται από το διοικητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΤΧΣ δεν σκοπεύει να αντιδράσει δυναμικά, επιδιώκοντας ένα «τελικό ξεκαθάρισμα» σε γενική συνέλευση. Όμως, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης έχει γίνει πεποίθηση ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη διακυβέρνηση του τραπεζικού συστήματος, που καθιερώθηκε με το τρίτο μνημόνιο, έχει αποδειχθεί ότι είναι αναποτελεσματικό και θα πρέπει να αναμορφωθεί, σε συνεργασία με τους Θεσμούς.

Το τελευταίο ερώτημα, για το αν είναι κάποιος κερδισμένος από τη νέα αποτυχία επιλογής CEO, έχει μάλλον εύκολη απάντηση: ο Τζον Πόλσον κατάφερε άλλη μια φορά, με τις παρεμβάσεις του στον SSM, να αποτρέψει την επιλογή ενός μη αρεστού στον ίδιο υποψηφίου, ενώ ο Άνθιμος Θωμόπουλος, τον οποίο υποστηρίζει με θέρμη, παραμένει στην κούρσα, εφόσον δεν υπάρξουν δυσμενή ευρήματα από την έρευνα του SSM για την αύξηση κεφαλαίου. Ελέγχοντας άμεσα ένα ποσοστό μετοχών που δεν υπερβαίνει το 10%, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος προέβαλε αποτελεσματική «αντίσταση» στο ΤΧΣ, που έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό συμμετοχής και σημαντικό θεσμικό ρόλο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις