Τράπεζες

Τρ. Πειραιώς: Γρίφοι και αδιαφάνεια στην υπόθεση MIG-Attica Group


Αφανείς πτυχές και θολά σημεία στην υπόθεση μεταβίβασης της Attica Group - Οι ενέργειες της Τρ.Πειραιώς και ο ρόλος της ιρλανδικής Strix Holdings

Σε σύνθετο παζλ με πολλά κενά και σκοτεινά σημεία εξελίσσεται η υπόθεση MIG-Attica Group, στην οποία διακυβεύονται οικονομικά συμφέροντα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και η έκβαση της θα αποβεί καθοριστική όχι μόνον για το ιδιοκτησιακό μέλλον του μεγαλύτερου ελληνικού ακτοπλοϊκού ομίλου, αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις στον κλάδο.

Στο υπό υλοποίηση deal εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα η Τρ. Πειραιώς, θυγατρικές της και συνδεδεμένες εταιρείες αδιευκρίνιστης μετοχικής σύνθεσης, ιρλανδικές εταιρείες-οχήματα και διαχειριστές κεφαλαίων πρόθυμοι να προσφέρουν “υπηρεσίες” επ' ανταλλάγματι.

Πίσω από το αδιαφανές πλέγμα που δημιουργείται βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της Τρ. Πειραιώς να εκποιήσει/ρευστοποιήσει συμμετοχές της, απαιτήσεις και άλλα στοιχεία ενεργητικού μέσω πολυμερών ή διμερών συμφωνιών, χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες πλειοδοσίας.

Η ανταλλαγή χρέους -μετοχών

Μετά τη μάχη για τον μετοχικό έλεγχο της MIG, επίμαχο θέμα γίνεται πλέον η μεταβίβαση της θυγατρικής της Attica Group, που θα αλλάξει άρδην τον χάρτη της ελληνικής ακτοπλοϊας, καθιστώντας τον νέο ιδιοκτήτη της αδιαμφισβήτητο ηγέτη στις γραμμές του Αιγαίου. Το deal είναι γνωστό και έχει προκαλέσει ήδη έντονες επιχειρηματικές αντιδράσεις, συνδυαζόμενες με έντονη κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο:

  • Υπό τις ευλογίες της Τρ. Πειραιώς, η MIG (ελεγχόμενη μετοχικά από την τράπεζα), συμφώνησε να παραχωρήσει το πακέτο μετοχών της Attica Group (79,4%) στην ιρλανδική Strix Holdings, με αντάλλαγμα τη διαγραφή χρέους της 443,8 εκατ. ευρώ προς την Πειραιώς.
  • Το χρέος αυτό (ομολογιακά δάνεια συν τόκοι) μεταβιβάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από την τράπεζα στην Strix, η οποία το χρησιμοποιεί τώρα για να εξαγοράσει τον ακτοπλοϊκό όμιλο, ανταλλάσσοντάς το με μετοχές.

 Στην Βlantyre Capital οι μετοχές

Στην αγορά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση του ομίλου της Πειραιώς, καθώς η MIG ελέγχεται μετοχικά από την τράπεζα, ενώ η Strix εμφανιζόταν ως 100% θυγατρική της. Θεωρούνταν λοιπόν βέβαιο ότι οι μετοχές της ακτοπλοϊκής εταιρείας θα καταλήξουν στο ιρλανδικό “όχημα” και θα παραμείνουν στην “οικογένεια”  της Πειραιώς προκειμένου να πουληθούν μελλοντικά.

Ομως, μία απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλάζει τα δεδομένα και δείχνει ότι η αγορά έχει “μείνει στο σκοτάδι” όσον αφορά πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης, τα κίνητρα και τις μεθοδεύσεις των εμπλεκομένων:

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εγκρίνει την απόκτηση του ελέγχου της  Attica Group από την Blantyre Capital.

Αυτό σημαίνει προφανώς ότι οι μετοχές της ακτοπλοϊκής δεν πηγαίνουν στην Strix, ή ότι η συγκεκριμένη εταιρεία-όχημα” δεν ελέγχεται από την Πειραιώς, αλλά από την Blantyre Capital που εδρεύει στα Νησιά Κέιμαν 

Η σύγχυση με τα ιδιοκτησιακά και τη διαχείριση

Οσον αφορά το ιδιοκτησιακό σχήμα της Strix που εμφανίζεται ως 100% θυγατρική της Πειραιώς, επικρατεί απόλυτη σύγχυση, ενώ η Blantyre Capital είναι μιά "ιδιάζουσα περίπτωση" στο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στην Οικονομική Εκθεση της τράπεζας για τη χρήση 2021 αναφέρεται ότι κατέχει το 100% της Strix Holdings Limited Partnership και το 25% της Strix Asset Management Limited. Οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν λίγες εβδομάδες πριν από το κλείσιμο της χρήσης, όταν η τράπεζα ανέθεσε την διαχείριση χαρτοφυλακίου συμμετοχών της στην Blantyre Capital του Ινδού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Mubashir Mukadam.

Στην εταιρεία χόλντινγκ η Τρ. Πειραιώς εισέφερε συμμετοχές της, ενώ η δεύτερη (Strix Asset Management) ανέλαβε τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, υπό τη σκέπη της Blantyre Capital, η οποία απέκτησε το 75%.

Μαζί με το 75% της Strix Asset Management, η Τρ. Πειραιώς μεταβίβασε στην εταιρεία του Ινδού διαχειριστή και μικρό ποσοστό της Strix Holdings. Ομως, σε άλλο σημείο της Οικονομικής Εκθεσης 2021 αναφέρεται ότι μετά τη μεταβίβαση ορισμένων συμμετοχών η τράπεζα  ασκεί “ουσιώδη επιρροή” στη Strix Holdings LP (δηλαδή δεν έχει τον έλεγχο, αλλά κατέχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής).

Ενδέχεται η εξήγηση σ' αυτό τον γρίφο να είναι απλή και η σύγχυση να οφείλεται στην πληθώρα ξένων εταιρειών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο deal. Πάντως η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκάλεσε ερωτηματικά όσον αφορά τον τελικό αποδέκτη του πακέτου μετοχών της Attica Group και τις αφανείς πτυχές ης συμφωνίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα