Τράπεζες

Τρ. Πειραιώς: Εμπλοκή με SSM για τα κόκκινα δάνεια;


Το σχέδιο μείωσης των NPE στην περίοδο 2019-2021 υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά η εποπτική αρχή ακόμη δεν έχει απαντήσει

Τα σχέδια της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για μείωση των «κόκκινων» δανείων την επόμενη τριετία δεν φαίνεται να έχουν πείσει τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ και η έγκρισή τους παραμένει σε εκκρεμότητα, παρ’ότι πλησιάζει το τέλος του έτους.

Πρόσφατο report της Goldman Sachs (10 Δεκεμβρίου), όπου παρουσιάσθηκαν τα  βασικά συμπεράσματα από τις δηλώσεις στελεχών τραπεζικών διοικήσεων σε επενδυτική ημερίδα της αμερικανικής τράπεζας, έχει δημιουργήσει προβληματισμό για τη στάση της εποπτικής αρχής της Φρανκφούρτης έναντι των σχεδιασμών της Τρ. Πειραιώς για εξυγίανση του ισολογισμού της.

Οπως σημειώνει η Goldman Sachs, στελέχη της Πειραιώς ανέφεραν ότι ο SSM δεν έχει απαντήσει ως τώρα σχετικά με το πώς αξιολογεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE), το οποίο έχει υποβληθεί στους επόπτες από τον Σεπτέμβριο.

Επίσημες σχετικές ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει, αλλά οι διαθέσιμες ως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα αντίστοιχα επιχειρησιακά σχέδια των άλλων συστημικών τραπεζών έχει σημειωθεί πρόοδος στην επεξεργασία τους από τον SSM. Ανακύπτουν λοιπόν ερωτήματα για τις πιθανές ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν στο σχέδιο της Τρ. Πειραιώς.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μήνου, η διοίκηση της τράπεζας είχε ανακοινώσει ότι υπέβαλλε στον SSM τους επιχειρησιακούς της στόχους για τα NPE που επεκτείνουν  την περίοδο κάλυψης μέχρι το 2021. Ο στόχος για τα NPE στο τέλος του 2021 έχει οριστεί στα 13 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν  κατά 14 δισ. ευρώ έναντι του Σεπτεμβρίου 2018, τόσο μέσω οργανικών δράσεων όσο και μη οργανικών.

Φέτος τα NPE μειώθηκαν συνολικά κατά 5,2 δισ. ευρώ και το υπόλοιπό τους περιορίστηκε σε 28,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 9μήνου 2018. Η μεταβολή από την αρχή του έτους έφτασε τα -4,3 δισ. ευρώ και ήταν αποτέλεσμα τόσο οργανικών όσο και μη οργανικών ενεργειών.

Ο δείκτης κάλυψης NPE από σωρευμένες προβλέψεις στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 παρέμεινε στα επίπεδα του 49%.

Σύμφωνα τις ίδιες ανακοινώσεις, η Τρ. Πειραιώς ολοκλήρωσε στις αρχές του δ΄τριμήνου 2018 τις συναλλαγές πώλησης δύο χαρτοφυλακίων NPE συνολικής μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. Το πρώτο (Amoeba) περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και το δεύτερο (Arctos) καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις.

Τώρα ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πώληση άλλων δύο χαρτοφυλακίων NPE, μικτής λογιστικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης