Διεθνή

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Θα διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας


Καθησυχαστικός έναντι των διεθνών αγορών επιχείρησε να εμφανιστεί ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ στην παρουσίαση της νέας οικονομικής στρατηγικής την οποία αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη υποστήριξε πως η Τουρκία πρέπει να αλλάξει για να προχωρήσει και να γίνει μια οικονομία υψηλών εισοδημάτων, ενώ υποστήριξε πως θα διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος επισήμανε πως η υιοθέτηση και η εφαρμογή ρεαλιστικών πολιτικών θα είναι ένας από τους πυλώνες της νέας οικονομικής προσέγγισης. 

Ο νέος Τούρκος υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε αποκατάσταση της ισορροπίας στον προϋπολογισμό και  βελτίωση της ποιότητας του. Η σφιχτή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα αποτελέσει την βασική αρχή της νέας προσέγγισης, διαμήνυσε ο κ. Αλμπαϊράκ. 

Η πρώτη φάση του νέου οικονομικού μοντέλου θα είναι η εξισορρόπηση της οικονομίας, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2019. Η δεύτερη φάση σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι η βιώσιμη και υγιής ανάπτυξη και η τρίτη η πιο δίκαιη διανομή. 

Όπως τόνισε, σύμφωνα με το euro2day.gr, η μάχη κατά του πληθωρισμού και η δημοσιονομική πειθαρχία θα είναι τα δύο πρώτα βήματα της οικονομικής εξισορρόπησης. Η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η βελτίωση της εμπιστοσύνης θα είναι τα επόμενα βήματα, πρόσθεσε. 
 

Διαβάστε επίσης