Άμυνα & Διπλωματία

Τούρκος Πρέσβης: Η συμφωνία με τη Λιβύη ήρθε ως απάντηση στην περιθωριοποίηση της Άγκυρας


Κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα, με τις νέες δηλώσεις του πρέσβη της γειτονικής χώρας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, ο οποίος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ για τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, υποστήριξε πως ήρθε ως απάντηση στην περιθωριοποίηση της Άγκυρας από τις υπόλοιπες δυνάμεις της περιοχής και τις έρευνες της Κυπριακής δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες.

Ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν τόνισε πως «η Τουρκία είναι αυτή που αγνοείται, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αγνοούνται από τους Ελληνοκυπρίους και με την υποστήριξη της Ελλάδας».

Ερωτώμενος για τη Ρόδο και την Κρήτη και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δήλωσε: «Το διεθνές δίκαιο γενικά και ειδικά το ναυτικό δίκαιο είναι πολύ περίπλοκα ζητήματα. Πολλοί σχετικοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν όταν φτάνουμε στην τελική γραμμή, όπως η κατεύθυνση των ακτών, το μήκος της σχετικής ακτής, το αν ένα νησί έχει καθοριστική σημασία σε μια ηπειρωτική ακτογραμμη και πολλά άλλα και γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο».

Ο Τούρκος Πρέσβης υπογράμμισε ότι «το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό. Κι αυτό είναι, αναφέρατε το να αγνοηθεί…(η Κρήτη). Η Τουρκία είναι αυτή που αγνοείται, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αγνοούνται από τους Ελληνοκυπρίους και με την υποστήριξη της Ελλάδας».

Κλείνοντας, ο ίδιος απηύθυνε πρόσκληση για ελληνοτουρκικό διάλογο, αναφέροντας: «Όλο αυτό τον καιρό λέμε ‘’για καθίστε, δεν μπορείτε να αγνοείτε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου’’. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια ήρεμη κατάσταση και να συζητάμε μεταξύ μας».