Άμυνα & Διπλωματία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα κάνουμε γεωτρήσεις, είναι δική μας η υφαλοκρηπίδα


Κλιμακώνει λεκτικά η Τουρκία στη νέα πρόκληση που ανακοίνωσε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας σε πέντε περιοχές. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει "τουρκική" την ελληνική υφαλοκρυπίδα στο όριο των χωρικών υδάτων των έξι ναυτικών μιλίων.

 "Οι δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων των Τουρκικών Πετρελαίων είναι εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ.Η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις μας διεξάγονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα", αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει τα επόμενα βήματα απέναντι στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι χθες κλήθηκε στη Βασ. Σοφίας ο Τούρκος πρέσβης του επιδόθηκε διάβημα και του ζητήθηκαν εξηγήσεις.

Ωστόσο η Άγκυρα επιμένει στο ίδιο μοτίβο: διάλογος επί των τουρκικών διεκδικήσεων.

Διαβάστε επίσης