Άμυνα & Διπλωματία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε στην Κύπρο, αν προβεί σε γεώτρηση


Κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου περί «βημάτων που αυξάνουν την ένταση» εκτόξευσε εκ νέου η Άγκυρα, απειλώντας ότι θα επέμβει σε οποιαδήποτε ενέργεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για προσπάθεια αποστολής ερευνητικών πλοίων στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Άγκυρα απαντά στις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν θα επιτρέψει παραβίαση των δικαιωμάτων που υποστηρίζει πως έχει.

Ο ίδιος απείλησε, δε, ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να δίνει απαντήσεις» η αν η Κύπρος ξεκινήσει γεώτρηση.

Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στη Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις