Αγορές

Τουρκική «τορπίλη» βυθίζει το Χρηματιστήριο!


Η NAVTEX της Τουρκίας ανέτρεψε τις θετικές προσδοκίες στο ΧΑ. Ξεπέρασε και το 10% η ενδοσυνεδριακή διακύμανση των τραπεζικών μετοχών.

Δραματική ανατροπή συντελέσθηκε σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η ευφορία που επικράτησε από το άνοιγμα των συναλλαγών, χάρη στη συμφωνία των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης, έδωσε, πριν τις 15.00, τη θέση της στην έντονη ανησυχία για την ξαφνική κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την ανακοίνωση της έναρξης ερευνών από το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος Oruc Reis σε θαλάσσιες περιοχές κοντά στο Καστελόριζο.

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αιφνιδίασαν τους επενδυτές που είχαν σπεύσει να ανοίξουν θέσεις στην ελληνική αγορά, ποντάροντας στα 32 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρότι το τελευταίο διάστημα οι φόβοι για θερμό επεισόδιο παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο, λόγω της προκλητικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η εντύπωση που είχε δοθεί μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν ήταν ότι, τουλάχιστον τη θερινή περίοδο, οι εντάσεις θα αποκλιμακώνονταν.

Η Άγκυρα διέψευσε αυτές τις εκτιμήσεις, με μια NAVTEX που εκδόθηκε στις 11.23 σήμερα για τη δέσμευση περιοχών κοντά στο Καστελόριζο για σεισμογραφικές έρευνες από το Oruc Reis. Η πληροφορία άρχισε να γίνεται γνωστή πριν τις 15.00, οπότε και άρχισε η μεγάλη «βουτιά» της αγοράς, με το Γενικό Δείκτη, που είχε «αναρριχηθεί» κοντά στις 664 μονάδες να «βυθίζεται» ως τις 630 μονάδες, για να κλείσει με απώλειες 2,28% στις 638,27 μονάδες. Ακόμη μεγαλύτερη η ενδοσυνεδριακή διακύμανση του τραπεζικού δείκτη, που ξεπέρασε το 10% (από +5,88% σε -4,16%), για να κλείσει τη συνεδρίαση με απώλειες 2,62%.

Τη δραματικότητα της συνεδρίασης ενισχύει το γεγονός ότι, ύστερα από αρκετό καιρό, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών, οι οποίες ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 106,1 εκατ. ευρώ. Πολλοί ήταν οι επενδυτές που έσπευσαν το πρωί να πάρουν θέσεις στην αγορά, εκτιμώντας ότι η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης μειώνει αισθητά το risk premium των ελληνικών μετοχών, αλλά ακόμη περισσότεροι ήταν εκείνοι που έσπευσαν να ρευστοποιήσουν ή να ανοίξουν θέσεις short, υπό τον φόβο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο.

Οι ανησυχίες για τα ελληνοτουρκικά δεν άφησαν ανεπηρέαστα ούτε τα κρατικά ομόλογα. Το ράλι τιμής και μείωσης απόδοσης του 10ετούς ομολόγου έφερε την απόδοσή του πριν το μεσημέρι στο 1,082%, αλλά στη συνέχεια κινήθηκε ανοδικά και ανέβηκε ως το 1,127%.

Για τις επόμενες συνεδριάσεις, οι αναλυτές εμφανίζονται έντονα επιφυλακτικοί: από τη μια, σημειώνουν, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από την Ε.Ε. για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία δημιουργεί θετικές προσδοκίες για ανάκαμψη, από την άλλη, όμως, η συντηρούμενη και αυξανόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν επιτρέπει σημαντικές τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στην αγορά, τουλάχιστον μέχρι να επανέλθουν σε ένα νέο σημείο ισορροπίας οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η εικόνα της συνεδρίασης

Σημειώνεται ότι η αγορά υποχώρησε μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 3,80%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,20%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,30%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola HBC(+1,67%) και της Jumbo(+0,72%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης(-5,39%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-5,00%), του ΟΠΑΠ (-4,76% πτώση που οφείλεται και στην αποκοπή μερίσματος ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή), της Motor Oil(-3,94%), Lamda Development(-3,81%), της ΔΕΗ (-3,70%), της Μυτιληναίος(-3,21%), της Alpha Bank(-3,11%) και της Εθνικής(-3,05%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων(+1,60%) και των Προσωπικών Προϊόντων(+0,34%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-4,57%) και της Ακίνητης Περιουσίας(-3,63%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 20.698.467 και 16.064.981 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η ΔΕΗ με 11,543 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 11,248 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 17 μετοχές, 90 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Καραμολέγκος+3,90% και Αφοί Κορδέλλου+2,58%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βιοτέρ-19,57% και Δομική Κρήτης-12,41%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα