Διεθνή

Μπρα ντε φερ Ερντογάν με ΗΠΑ για τη Συρία


Ενώ ο τακτικός συριακός στρατός ορθώνει φράγμα αναχαίτισης των τουρκικών δυνάμεων εισβολής στη βόρεια Συρία και ο πρόεδρος Ασαντ φαίνεται οτι κερδίζει την πρώτη "παρτίδα" στη σκακιέρα των γεωπολιτικών εξελίξεων, η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις προς τον Ερντογάν για να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος.

Στην Αγκυρα μεταβαίνουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Ερντογάν και με ομολόγους τους. 

Συνεχίζοντας τους λεονταρισμούς,ο "σουλτάνος" είχε δηλώσει το πρωί οτι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, επειδή όπως είπε "έρχονται για να τον πιέσουν".

Ομως αργά το απόγευμα από το προεδρικό γραφείο ανακοινώθηκε οτι οι συναντήσεις θα γίνουν αύριο. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν τα θέματα που σχετίζονται με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και οι εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες φαίνεται οτι προς το παρόν αποβαίνουν υπέρ του Ασαντ,ο οποίος δημιουργεί συμμαχία με τους Κούρδους και τους αντικαθεστωτικούς.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί και για τον αυξανόμενο ρόλο της Ρωσίας η οποία στηρίζει ανοιχτά τον Ασαντ και οι δυνάμεις της καταλαμβάνουν τις θέσεις που κατείχαν μέχρι τώρα μονάδες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ είχαν δώσει πράσινο φώς στην Αγκυρα για την εισβολή, προειδοποιώντας την παράλληλα να μην ξεπεράσει τα όρια γιατί σε αυτή την περίπτωση θα της επιβληθούν κυρώσεις. Τώρα φαίνεται οτι ανακρούουν πρύμναν και προσπαθούν να υποχρεώσουν τον Ερντογάν σε αναδίπλωση, επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Παρά την αρχική επίδειξη αδιαλλαξίας, ο Ερντογάν φαίνεται τώρα οτι επιλέγει τον δρόμο της συνεννόησης και αποφασίζει να διαπραγματευτεί με την  Ουάσιγκτον.

Απ' ότι φαίνεται όμως και από την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο "σουλτάνος" δεν είναι διατεθιμένος να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον.

Διαβάστε επίσης